A modern kardiológia szemléletét, az új katéteres műtéti eljárásokat ismerhették meg az érdeklődők a 250 éves Semmelweis Egyetem jubileumi éve keretében megrendezett szabadelőadás-sorozat, a Szenior Akadémia negyedik alkalmán. Dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója előadásában kitért a többi között a szívritmuszavar, a szív- és szívbillentyű katéteres műtéti kezelése mellett a szívtranszplantációra és a műszívkezelésre is.

dr. Merkely Béla rektor „A modern kardiológia szemlélete, ritmuszavarok” című előadásában röviden bemutatta az általa vezetett Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát, mely az ország és Közép-Európa legnagyobb, magas progresszivitású kardiológiai központja. Egy olyan centrum, ahol kardiológiai, szívsebészeti és érsebészeti profilú betegellátás folyik; a klasszikus érsebészet mellett intervenciós radiológiai és hibrid beavatkozások végzésében is kiemelkedő szerepet játszik a hazai centrumok között – ismertette a rektor. Hozzátette: a klinika nemcsak a gyógyítás, hanem az oktatás fellegvára is.

Előadásában kitért a koszorúerek fontosságára. Mint elmondta, ezek feladata, hogy a szívizmot oxigénben gazdag vérrel lássák el. Ha ez a folyamat akadályoztatott és a szív nem kap oxigénben gazdag vért, az idegsejtek néhány percen belül elhalnak, szívinfarktus alakul ki. A koszorúereken kialakult meszesedések, szűkületek és lerakódások mind akadályozhatják a vér útját – tette hozzá. A szívroham során egy ilyen plakk reped meg, ami vérrögöt okoz a koszorúereken belül. A kezelési lehetőségekről szólva elmondta: a vérrögöt speciális katétereken keresztül távolítják el, amit az elzáródás helyén egy vékony dróttal vezetnek be. Ez azonban még nem állítja helyre a koszorúér belső, egészséges struktúráját, szükséges az úgynevezett tágítás is, amit vagy ballonnal – ma ez a ritkább megoldás –, vagy fémhálóval végeznek, ezzel nyitvatartva az ereket – ismertette a folyamatot.

Galéria

7kép

A katéteres beavatkozások előnyeként említette, hogy már a mellkas megnyitása nélkül, rosszabb állapotban lévő betegeken is elvégezhetők ezek az operációk, és a felépülési idő is sokkal gyorsabb. A rektor rámutatott: a technika fejlődésével ma már egy nagyjából 1,5 milliméteres szúrt seben keresztül tudják tágítani a koszorúereket; a legnagyobb gyakorisággal a lágyék és a radiális csukótáji régió az, ami a behatolás kapujaként működik. A katéteres beavatkozás a szívritmuszavarok kezelésére is alkalmas, sőt ma már a veleszületett lyukas szívet is tudják ezzel a módszerrel gyógyítani – tette hozzá. Szólt róla, hogy 2010-re már 6000 teljes elzáródásos infarktust láttak el; megszűnt a vénás gyógyszer által történő vérrögoldás is, melynek hatékonysága elmarad a szívkatéteres beavatkozásokétól. Ennek eredményeként 2012-re több mint 60 százalékkal csökkent az infarktus okozta halálozások száma, ami nemzetközi szinten is nagy teljesítmény – emelte ki dr. Merkely Béla.

Dr. Merkely Béla diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte 1991-ben summa cum laude minősítéssel. 1991-től TDK témavezető, majd 2000-től PhD alprogram- és témavezető volt, 2004-től kardiológus rezidensek mentora. 2007-től a Kardiológiai Központ – Kardiológiai Tanszék vezetője, 2012. július 1-től a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója, 2018-tól az egyetem rektora. 2009-től tíz évig a Tudományos Diákköri Tanács elnöke volt. 2010-től a Magyar Rektori Konferencia Tehetséggondozási Bizottságának elnöke, 2016-tól az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozat elnöke. Tagja szinte minden jelentős hazai és nemzetközi kardiológiai, aritmia és pacemaker, intervenciós kardiológiai és keringéskutatással foglalkozó tudományos társaságnak. A világ élmezőnyébe helyezte a hazai felnőtt szívtranszplantációt, a hazai műszív program elindítója.

Kitért a Városmajori Klinikán működő hibrid műtőre is, mely valamennyi ér-, koszorúér- és billentyűbetegség, valamint az életet veszélyeztető szívritmuszavarok kezelését is lehetővé teszi egyetlenegy helyiségben. A beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben egyazon berendezésen bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti, illetve katéteres eljárás elvégezhető – emelte ki.

Dr. Merkely Béla utalt a csapatmunka fontosságára is: a szívgyógyász, a szívsebész, a képalkotó, az altató orvos, a kardiológus összehangolt munkája elengedhetetlen a sikeres beavatkozáshoz.

A szívátültetésekről szólva elmondta: az első ilyen beavatkozást 1967-ben végezték, majd 25 évvel később Magyarországon is megtörtént az első sikeres szívtranszplantáció. Kiemelte: a Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Intenzív Részleg kialakításával az elmúlt években annyi szívtranszplantációt végeztek a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve. Az eredmények pedig évről évre javulnak, ma már 90 százalékos a szívátültetések túlélési aránya – hangsúlyozta. Amennyiben a szívtranszplantáció nem végezhető el, akkor műszívet ültetnek be a betegbe – tette hozzá. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az európai centrumok rangsorában a második, világviszonylatban pedig benne van az első tízben – emelte ki a rektor.

 Az egészség és orvostudomány iránt érdeklődő lakosságot megszólító, szeptember 30. és december 12. közötti, 12 alkalmas előadássorozatra – amelynek a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előadóterme ad helyet – a meghirdetést követően napok alatt beteltek a helyek. A kurzus szakmai vezetője dr. Nagy Zoltán professor emeritus. A Szenior Akadémia következő alkalma október 28-án lesz, ahol dr. Karádi István, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára „Kell-e csökkenteni a vérzsírok szintjét?” címmel tart előadást.

A Szenior Akadémia honlapja itt érhető el

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.