Első szerzőként a legjobb absztraktnak járó „Best Rated Abstract” díjat, társszerzőként pedig „Award Cum Laude” díjat vehetett át dr. Merkely Gergő a nemzetközi porcregenerációval és ízületmegőrzéssel foglalkozó társaság, az International Cartilage Regeneration and Joint Preservation Society (ICRS) Vancouverben tartott világkongresszusán. Dr. Merkely Gergő a Semmelweis Egyetemen kezdte meg PhD-képzését, jelenleg a Harvard Medical School, Brigham and Women’s Kórház Ortopéd Osztályának tudományos munkatársa. Kutatási területe az izületi porcpótlás. Honlapunknak adott interjújában harvardi tapasztalatai mellett arról is beszélt, hogy milyen személyes élmények terelték az ortopédiai terület felé.

Egy klinikai vizsgálatot bemutató kutatással nyerte el első szerzőként a minden konferencián csak egy előadásnak odaítélt „Best Rated Abstract” díjat dr. Merkely Gergő az International Cartilage Regeneration and Joint Preservation Society (ICRS) Vancouverben tartott világkongresszusán. Ebben a kutatásban azt mutatta be, hogy ízületi porcdefektustól szenvedő fiatal hipertóniás betegeknél az ún. autológ kondrocita implantáció nem a legmegfelelőbb porcpótló eljárás, helyette az egész oszteokondrális egység (vagyis a porc és az alatta elhelyezkedő csont) cseréje szükséges. Emellett társszerzőként Award Cum Laude díjat is elnyert; összesen négy különböző előadást tartott és egy poszter bemutatással vett részt a porcregenerációval és ízületmegőrzéssel foglalkozó, 66 országot átfogó nemzetközi társaság világkongresszusán.

Dr. Merkely Gergő jelenleg a bostoni Harvard Medical School, Brigham and Women’s Kórház, Ortopéd Osztály porchelyreállítással foglalkozó központjában (Cartilage Repair Center) dolgozik tudományos munkatársként immár két és fél éve. Kezdetben az alapító, dr. Tom Minas alatt kezdett kutatni, majd jelenleg Christian Lattermann-nél dolgozik.

Orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte, ezt követően a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában kezdett PhD-zni és az Uzsoki kórházban – amely az egyetem oktató kórháza és Traumatológiai Tanszékének bázisa – osztályos orvosként dolgozni. Mint meséli, személyes élmények vezették az ortopédia felé. Korábban 10 évig kosárlabdázott, és elsőéves orvostanhallgató korában egy meccsen elszakadt a keresztszalagja, amit Hangody professzor operált meg. Egy évvel később még egy keresztszalag-pótlásra lett szüksége ugyanabban a térdében, és ezáltal megtapasztalta, hogy mit tud adni az embereknek ez terület.

Témavezetője, dr. Hangody László tanszékvezető, az Uzsoki utcai Kórház ortopéd-traumatológiai osztályának osztályvezető főorvosa támogatásával 2017-ben ún. research fellow kutatói pozíciót nyert el a Harvard Medical School porchelyreállító központjában, így a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában megkezdett PhD-képzését itt folytatta. Minden héten három klinikai és 3-4 kutatási napja van. „Egy klinikai nap dedikáltan a betegvizsgálatokról szól, két nap pedig a műtőben figyelek és tanulok a főnökömtől, 3-4 nap pedig a laborban dolgozom” – meséli, hogy miből áll jelenleg egy hete Bostonban.

Az első időszakban klinikai vizsgálatokon dolgozott, amelyekből több prezentáció és cikk is született, majd emellett körülbelül egy éve a transzlációs kutatásokba is bekapcsolódott dr. Shuichi Mizuno mellett. A japán kutató vezetésével egy olyan bioreaktort használnak, amely a benne tárolt és tenyésztett szövetre képes hidrosztatikus nyomást kifejteni megfelelő oxigén és tápanyag biztosítása mellett. Ezzel különböző ízületekhez vagy éppen a gerinchez hasonló környezetet tudnak mesterségesen szimulálni. Egyik jelenlegi kutatásukban oszteokondrális szövetre fejtenek ki olyan hidrosztatikus nyomást, mint ami sétáláskor keletkezik.

A kutatással céljuk, hogy a bioreaktor-rendszer segítségével meghosszabbítsák a transzplantációhoz használt csont- és porc allograftok élettartamát. Jelenleg ezeket a beültetés előtt 28 napig lehet konzerválni, ugyanakkor a szükséges kivizsgálásokkal együtt sokszor nem elég ennyi idő a megfelelő beteg megtalálására, emiatt az eljárás ára magas és sok graft nem kerül beültetésre, továbbá a beültetésre kerülő graftok minősége is változó. Mostani kutatásunkban kimutattuk, hogy 28 nap tárolás után jobb minőségű graft állítható elő ezzel a módszerrel, mint a jelenleg használatban lévő tárolási technikával (4 fokon való tárolás), a további célunk pedig, hogy a konzerválási időt 40-60 napra hosszabbítsuk – vázolta dr. Merkely Gergő, hozzátéve, hogy ezeket a graftokat porcsérülések esetén, leggyakrabban a térdben használják, elsősorban fiatal, aktív pácienseknél, akinek a porcdefektusuk mindennapi problémát jelent. Ezzel a témával júliusban elnyerte az American Orthopaedic Society for Sports Medicine pályázatát (50 ezer dollár), ami támogatja a kutatás előrehaladását, további fejlesztését a jövőben – tette hozzá.

Dobozi Pálma
Fotó forrása: ICRS; dr. Merkely Gergő

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.