Az idei évben a Semmelweis Egyetem huszonöt helyszínen 180 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján, amelyet immár tizennegyedik éve szerveznek meg szeptember utolsó péntekén és szombatján. Az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat célja, hogy szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhessen a tudományos kutatások új eredményeivel. 

A Fogorvostudományi Karon a fogászati szűrővizsgálat mellett a többi között gyermekeknek oktatják a helyes fogmosási technikát, valamint a világszerte egyre népszerűbb e-cigarettával kapcsolatos tényeket és tévhiteket is igyekeznek tudományos eredményekkel megcáfolni, illetve alátámasztani. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén időutazásra hívják a résztvevőket, akik bepillantást nyerhetnek a klinikai genetika XXI. századi várható újdonságaiba a személyre szabott medicinától kezdve egészen a biohackingig. A Pető András Karon az óvodában alkalmazott kutyaterápia mellett a résztvevők megismerkedhetnek a stroke-on átesett afáziás betegek, valamint a megkésett mozgásfejlődésű csecsemők fejlesztési lehetőségeivel, kipróbálhatják magukat művészetterápiás foglalkozásokon és beülhetnek egy „játékos” matematika órára is, míg a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán valódi lézershow várja a fiatalokat, ahol a sebészeti lézerek alkalmazásainak lehetőségeit mutatják be.

Az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben a bátrabbak boncteremben is járhatnak, de azt is megtudhatják, milyen rendellenességek, betegségek esetén jelenthetnek a madarak segítséget az emberi agyműködés jobb megértéséhez. A Gyógyszerügyi Szervezési Intézetben  a gyermekgyógyászatban használt tápláló keverékinfúziók elkészítésébe, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán pedig egy világító fonálféreg  különböző génmódosított változatainak életébe nyerhetnek bepillantást a látogatók. Az Egészségtudományi Karon a jelenlévők megtudhatják, hogy miben tér el egy egészséges és egy hangulatzavarral küzdő ember nyelvhasználata, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegében a meddőség és az endometriózis kezelési eljárásaival, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika kutatólaboratóriumában pedig egy ritka betegség vizsgálatának kapcsán a plazmacsere készülékkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Galéria

11kép

A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben a résztvevők betekintést nyerhetnek az emberi agy azon szegletébe, mely az érzelmek felismeréséért és kialakításáért felel, a Nukleáris Medicina Központban az ionizáló sugárzások mindennapi felhasználását, míg az Orvosi Képalkotó Klinikán a gépi mély tanuláson alapuló legmodernebb képfelismerő algoritmusokat ismerhetik meg. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán a szkizofréniához kapcsolható, az érzelemfeldolgozásért felelős agyi hálózatokról; a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben az atomerő-mikroszkóp működésétől kezdve, a szuperfelbontású mikroszkópia alapjain keresztül egészen a molekuláris erőmérő lézercsipesz gyakorlati felhasználásáig kaphatnak betekintést az érdeklődők. A Szemészeti Klinika interaktív előadása során a résztvevők megismerhetik a látásjavító eszközök működési elvét és hallhatnak legújabb módszerekről is. A Szerves Vegytani Intézetben a megfelelően hatásos, szelektív és biztonságos molekulák megtalálásának kihívásai mellett a kísérletező kedvűek néhány látványos, érdekes kémiai kísérletet is elvégezhetnek, míg a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán az egyik leggyorsabban fejlődő orvos-mérnöki területtel, a 3D tervezés és 3D nyomtatás lehetőségeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetben patkányok számára kitalált különféle érdekes tanulási feladatokat mutatnak be, az érdeklődők mérhetik szívfunkciójukat a legmodernebb eszközökkel, valamint betekintést nyerhetnek a szövettani munkafolyamatok menetébe is. A Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet munkatársai a személyre szabható gyógyszerelést és terápiákat, valamint a sejtek vizsgálati és a leukémia célzott kezelési lehetőségeit mutatják be. A Gyógyszerhatástani Intézetben a depresszió kialakulásáról és az a mögött álló genetikus és környezeti hatásokról, míg az Orvosi Mikrobiológiai Intézetben az ókortól a XX. századig a szexuális úton terjedő fertőzések elterjedéséről, a korra jellemző gyógyításukról is szó esik, valamint műtőtermi bemutató keretében a sebészeti gyakorlatban használt fontosabb eszközöket, csomózási módszereket és varrattípusokat is kipróbálhatják az érdeklődők.

Az Élettani Intézetben a cirkadián ritmus mindennapi életünkben betöltött szerepéről és a mátrix élettanról hallgathatnak meg előadást a látogatók, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetben érdekes biokémiai kísérletek és a vegyületek jellegzetes térszerkezetének bemutatása mellett pedig arra keresik a választ, hogy vajon milyen molekuláris folyamatok állnak a gyulladások mögött – hasonlóan a Transzlációs Medicina Intézethez, ahol szintén a gyulladásos folyamatok új felfogáson alapuló modelljével ismertetik meg a látogatókat. 

A szervezők úgy vélik, hogy a kutatás-fejlesztés és az innováció; az új, tudásintenzív termékek előállítása Európa jövőbeli versenyképességének a záloga, éppen ezért kiemelt fontosságú a kutató bemutatása a társadalomnak és a fiatalok figyelmének felhívása a kutatói és fejlesztői karrier lehetőségére.

A programokra a Kutatók Éjszakája honlapon lehet regisztrálni. 

Vona Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.