Több mint 120 helyszínen, minden eddiginél érdekesebb rendezvényekkel várta a látogatókat a Semmelweis Egyetem az idei Kutatók Éjszakáján.

„Lelkes szervezők és résztvevők, valamint több program, mint eddig bármikor” – így összegezte dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense, az egyetemi programok főszervezője a Semmelweis Egyetem részvételét a Kutatók Éjszakáján. Tapasztalatai szerint az érdeklődök jobban eloszlottak a programok között, mint a korábbi években, vagyis nem csak a központi rendezvényt látogatták, hanem sokan voltak a klinikai, intézeti programokon is. Mint mondta, rengeteg pozitív visszajelzést kapott. Köszönet a programban részt vevő több száz egyetemi dolgozónak, akik önkéntesként segítették a Kutatók Éjszáján lebonyolított rendezvények létrejöttét – tette hozzá.

20130927-IMG_3588-kutatok-ejszakaja-webA központi helyszínen, a Dürer Rendezvényházban a „Képes vagy!” című programon a Semmelweis Egyetem mind a hat kara képviseltette magát. Dr. Hauser Balázs, az Általános Orvostudományi Kar interaktív csoportos újraélesztés bemutatójával kapcsolatban elmondta: rendkívül sokan akarták megtanulni az alapfokú újraélesztés helyes technikáját. Érdekes tapasztalat, hogy a gyerekek sokkal lelkesebbek voltak, mint a szüleik. Őket inkább noszogatni kellett, hogy csatlakozzanak, pedig fontos célcsoportnak számítanak – emelte ki az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika docense. Becslése szerint több száz ember vett részt az oktatáson, amelyet 13 ambubabával végeztek.

20130927-IMG_3632-kutatok-ejszakaja-webAz Egészségtudományi Kar azt mutatta be, miként zajlik a mentősök munkája azt követően, hogy megérkeztek a helyszínre. Ebben egy élethű és életnagyságú felnőtt imitációs baba is a segítségükre volt, amelyen több életfunkció is szabályozható távirányítóval. Ők is azt tapasztalták, hogy leginkább a fiatalok érdeklődtek a munkájuk és a program iránt. Sokat kérdezősködtek, hiszen ilyesmit eddig legfeljebb a tévében láttak – fogalmazott dr. Moskola Vladimír, az Oxiológiai és Sürgősségi Ellátás Tanszék tanársegédje.

Nagyon népszerű volt a Gyógyszerésztudományi Kar „A hatóanyagtól a patikáig” programja. Az érdeklődőket több csoportba osztották: az egyik csoport megnézhette a hatóanyagok tervezését, molekulákat modellezhetett számítógépen, majd tablettát készített. A másik csoport segédkezhetett kamillából illóolajat desztillálni, majd saját kenőcsöt gyártott. Lehetőség volt a programon kémcsöves reakciókban hatóanyagok megvizsgálására is, valamint megismertették az érdeklődőkkel a mikrogömbök, mikrokapszulák gyártási folyamatát. A szervezők szerint sikerült minden korosztályt megfogni a programjukkal, sok gyerek mondta azt, hogy szeretni fogja a kémiát az iskolában vagy gyógyszerész lesz.

20130927-IMG_3706-kutatok-ejszakaja-web

A központi helyszínen a Fogorvostudományi Kar a helyes fogmosási technikákról tartott bemutatót, szemléltető eszközökkel demonstrálva a szájhigiénés irányelveket. A szakemberek emellett lepedék megfestésének és eltávolításának eszközeit és fogásait is megmutatták. A fogmosás tanításakor speciális anyagok élénk színűre festették a lepedéket, így  láthatóvá tudák tenni, hol gyűlik össze a leginkább és leghamarabb.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar rövid előadás és bemutató keretein belül az Arteriográf nevű diagnosztikai eszköz mutatta be a programot. arteriograf1A műszer kipróbálására is lehetőség volt, a mérési eredmény a verőerek állapotáról ad információt. Emellett a 3D-s anatómiai programot is megismertették az érdeklődőkkel.

A Testnevelési és Sporttudományi Kar többet között a kinesio tape használatát mutatta be, mely számos világjátékon látható a sportolókon. Felállítottak a teremben egy kosárlabda palánkot is. A rendezvényen részt vett Gergely István, a Budapesti Honvéd vízilabdacsapat csapatkapitánya, a TF PhD hallgatója.

_ZZS9120-webA Kutatók Éjszakáján idén először szervezett gyerekek számára videó-endoszkópos sebészetet a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet, illetve megnyitották az alvásdiagnosztikai labort az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. Ugyancsak újdonság volt a Fül-Orr-Gégészeti Klinika „Érzékeink rejtélyei: dallamok, illatok, zamatok…ahogyan még nem láthattad, és nem érthetted” elnevezésű programja.

A Kutatók Éjszakája keretében non-stop, 24 órás ingyenes szív- és érrendszeri szűrést tartott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. _ZZS9088-webA programra közel hatezren jelentkeztek. A négyszáz behívott érdeklődőből háromszázan jelentek meg, a mindenre kiterjedő kardiológiai szűrést összesen 27 orvos és 41 asszisztens, valamint 22 orvostanhallgató végezte. Összesen mintegy ezer kardiológiai vizsgálat zajlott: köztük 100 koszorúér CT, 200 szívultrahang, 100 terheléses EKG, 300 EKG és hétezer laborvizsgálat. Dr. Merkely Béla, a klinika igazgatója közölte: 28 kezelendő szívbetegséget állapítottak meg, 2 beteget pedig azonnal infarktus előtti állapotban fel is vettek. A közepes ér- és szívrendszeri rizikóval rendelkező jelentkezőket tanácsokkal látták el. Ezen tapasztalatok alapján a jövőben 2 hetente 1 szombaton folytatjuk a szűrést – jelezte az igazgató.

retsagPénteken kora reggel zajlott a Nógrád megyei Rétságon a Kutatók Hajnala rendezvény, melynek keretében egy műtő és egy kezelőhely kiköltözött a helyi művelődési házba, valamint professzorok, gyakorló szakemberek és kutatók mutatták be kutatási területüket, munkájukat.

A Kutatók Éjszakájához kapcsolódóan október 2-ig tart a Semmelweis Egyetem fotópályázata. A pályázaton olyan képekkel lehet részt venni, melyek az egyetem valamely Kutatók Éjszakájára meghirdetett programján készültek.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.