A tavalyi siker után idén is a Semmelweis Egyetemet képviselő versenyző lett a győztese a Falling Walls Lab nevű nemzetközi innovációs verseny nemzeti előválogatójának, amelyet az egyetem társszervezésében az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) épületében tartottak meg. Az innovatív ötleteket, projekteket bemutató verseny győztese dr. Kiss Norbert bőrgyógyász rezidens és PhD hallgató, aki egy virtuális bőrbiopsziának megfelelő képalkotásra képes új technikát mutatott be. Az egyik különdíjat szintén egyetemi projekt kapta: dr. Barabás János Imre (Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika) műszív beültetések komplikációját csökkentő fejlesztése. 

A Semmelweis Egyetemet a Magyar Tudományos Akadémia kérte fel, hogy a budapesti Falling Walls Lab multidiszciplináris verseny 2019-es nemzeti előválogatóját tartsa meg, mivel a tavalyi magyarországi versenyt az egyetem hallgatója, Havlik Károly nyerte. Az angol nyelvű tudományos és innovációs verseny keretében hallgatók, akadémikusok, vállalkozók és más szakmabeliek 3 perces előadásban mutatták be kutatómunkájukat, üzleti modelljüket, innovatív projektjüket vagy ötletüket társaik és egy válogatott szakemberekből álló zsűri előtt, a legkiválóbb előadók pedig lehetőséget kapnak arra, hogy Berlinben részt vegyenek a Falling Walls Lab döntőn.

Köszöntő beszédében dr. Merkely Béla rektor elmondta, hogy fontosnak tartja az egyetem aktív szerepvállalását mind itthon, mind külföldön az akadémiai élet azon területén, ahol új eredmények, új eljárások és új szabadalmak születnek. A Semmelweis Egyetem szeretne erős tagja lenni a magyar innovációs ökoszisztémának, ezért támogat minden multidiszciplináris kezdeményezést a tágabban vett egészség- és élettudományok területén – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a jelenlegi Falling Walls Lab esemény kitűnő alkalmat teremt arra, hogy a versenyzők egy nemzetközi környezetben mutassák be innovációikat. Emlékeztetett arra, hogy az idén 250 éves jubileumát ünneplő egyetem célja 2030-ra a világ top 100 egyeteme, valamint Európában az első öt gyógyító egyetem közé kerülni. E cél elérésébe illeszkedik a Falling Walls eseménye, csatlakozva az idén először megtartott Semmelweis Nyári Egyetem kurzushoz, valamint a november elején megtartandó Semmelweis Symposium tudományos konferenciához. A rektor azt is megemlítette, hogy egy innovatív szemlélet kialakításához az szükséges, hogy a rendezvények a diákokat is megszólítsák, az ő szintjükön szerveződjenek, és ebben az összefüggésben felhívta a figyelmet a szeptember 27-én megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakája programra, melyben szintén részt vesz az egyetem.

A budapesti versenyre beérkezett kutatómunkák közül a legjobb 15-öt választották ki, ők kaptak lehetőséget arra, hogy 3 perces prezentációban előadják innovatív ötleteiket és megoldásaikat. A zsűri tagjai voltak: dr. Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója, dr. Bojtár Imre, a BME Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék egyetemi tanára, Horváth Ádám, a Hiventures szenior befektetési menedzsere, Katja Dormann, a budapesti német nagykövetség kulturális főosztályának a vezetője, valamint Marosvölgyi Dóra, az EIT Health programmenedzsere.

A verseny győztese dr. Kiss Norbert, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyász rezidense, PhD hallgató lett, aki egy olyan új, saját fejlesztésű technikát mutatott be, amely virtuális bőrbiopsziának megfelelő képalkotásra képes. A bőrbiopszia az egyik legfontosabb diagnosztikai módszer a bőrgyógyászatban, azonban invazív beavatkozás, eredménye általában csak néhány hét alatt születik meg. Az új technikával azonnali diagnózishoz juthatunk, csökkenthető a betegek megterhelése és bőrbetegségek objektív kontroll vizsgálatára is alkalmas lehet. A bemutatott nyertes projekt a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika (témavezető: dr. Wikonkál Norbert egyetemi tanár) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (konzulens: dr. Szipőcs Róbert tudományos főmunkatárs) kollaborációjaként jött létre.

A Hiventures kockázati tőkebefektető különdíjas projektje dr. Barabás János Imre (Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika) fejlesztése lett, ami a műszív beültetések komplikációját képes csökkenteni azáltal, hogy 3D modellezési és áramlástani szimulációk segítségével meghatározza a beültetendő eszköz optimális helyzetét. A közönségdíjat Pancsa Emese, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója kapta, a Compocity elnevezésű okos komposztálókuka projekttel, mellyel a városi szemétkezelés problémáira adott hatékony választ.

Az EOK-ban megtartott innovációs verseny legkiválóbb előadói részt vehetnek Berlinben a Falling Walls Konferencián, melynek költségeit a Falling Walls Lab Alapítvány és a hazai szervezők állják. (A nyertes berlini kiutazásához és a szállásköltséghez az MTA 250 ezer forint anyagi támogatással hozzájárul.) A verseny a Falling Walls Alapítvány égisze alatt a Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a DAAD Magyarország közös szervezésével valósult meg.

Galéria

6kép

A versenyre olyan alapképzésben, mesterképzésben tanulók, PhD-hallgatók, posztdoktorok, fiatal szakemberek, vállalkozók és professzorok jelentkezhettek, akik jelenleg alap- vagy mesterképzésben vesznek részt, vagy alapdiplomájuk, mesterdiplomájuk, illetve PhD-fokozatuk megszerzése óta nem telt el több mint 10, 7, illetve 5 év.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem; Falling Walls Lab

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.