Állandó kiállítás nyílt a Sürgősségi Betegellátó Osztályon (SBO) Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus alkotásaiból. A képek között ismert magyar művészek és vidámságot sugárzó életképek is láthatóak. A tárlatot dr. Merkely Béla rektor és dr. Berényi Tamás osztályvezető nyitották meg, a művészt Szarka Klára méltatta.

A 21. század orvosainak gondolkodásmódja holisztikus, betegcentrikus, amiben a 250 éves Semmelweis Egyetemnek és ezen belül a sürgősségi orvostannak nagy hagyományai vannak – mondta a kiállítás megnyitóján dr. Berényi Tamás, az SBO osztályvezető főorvosa. Ebben a holisztikus felfogásban a művészetnek fontos szerepe van, mivel kikapcsolja, megnyugtatja az embereket, támogatja a gyógyulásukat. Ebben nyújt segítséget az osztály alapítványának támogatásával megnyílt állandó kiállítás Keleti Éva műveiből.

Dr. Merkely Béla rektor szólt róla, hogy az egyetem minden kara kapcsolatban van az egészségüggyel, a betegek ellátásával. Az intézményben az itt gyógyított páciensek ellátása során felhalmozódott tudást oktatják, illetve kutatják, és innovációra törekszenek. Az orvosi hivatás különleges és életre szóló elkötelezettséggel jár – vélte a rektor. A Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának Sürgősségi Betegellátó Osztályán nyílt állandó kiállítás célja a kezelésekre váró betegek és hozzátartozóik közérzetének javítása – tette hozzá. Végül megköszönte Keleti Éva ajándékát, amellyel támogatja az egyetem betegellátó tevékenységét és betegközpontú filozófiáját.

Galéria

11kép

Egy fotográfus számára a legfontosabb, hogy képei és az általuk közvetített gondolatok eljussanak a nézőkhöz – vélte Keleti Éva, aki szerint ez a kiállítási helyszín nagyon különleges, hiszen célzatosan jó hangulatot sugároz egy olyan helyen, ahol betegek várakoznak. A boldogság nehéz fogalom, a kiállított képek azt próbálják sugározni, hogy mitől érezheti magát jobban az ember.

A kiállítás kurátora, Szarka Klára fotótörténész a művészt méltatva szólt róla, hogy Keleti Éva óriási életművében volt egy negyed százados kihagyás, ugyanis 60 éves korában abbahagyta a fényképezést, de pár éve újra elkezdett fotózni digitális fényképezőgéppel. A fotográfiai és az egészségügyi pálya közös vonásaként említette a szenvedélyt, ami mindkét hivatáshoz elengedhetetlen. Kitért rá, hogy Keleti Éva fotóinak témája nagyon szerteágazó, a képeket összeköti az élet szeretete, amivel szintén kapcsolódik az orvosláshoz.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.