Már csak a programok felére lehet regisztrálni a Semmelweis Egyetem által szervezett, ingyenes, népegészségügyi tematikájú rendezvénysorozat, a Semmelweis Egészség Napok most szombati eseményére. Regisztrálni a semmelweis.hu oldalon lehet. A 250. születésnapját ünneplő egyetem 10 hónapon át tartó ingyenes, szűrésekkel és betegedukációs programokkal várja a lakosságot. Az első rendezvényre szeptember 14-én kerül sor a Semmelweis-klinikák metrómegálló közelében.
A család minden tagjának izgalmas bemutatókat, előadásokat és szűréseket kínáló Semmelweis Egészség Napok első állomása a Mentálhigiénés Nap. Az egész napos interaktív rendezvényen reggel tíz órától este fél kilencig számos önismeretet fejlesztő és lelki egészséget támogató technikát ki lehet próbálni, be lehet kapcsolódni személyiségfejlesztő vagy hozzátartozói csoportokba, többféle művészetterápiával és stresszkezelő módszerrel meg lehet ismerkedni. A programok egy része regisztrációhoz kötött.
 
Napjainkban egyre nagyobb figyelem övezi a mentális egészség témakörét, hiszen lelkiállapotunk nagymértékben meghatározza mindennapi életminőségünket. A Pszichiátria a 21. században Magyarországon és a nagyvilágban címet viselő előadáson dr. Réthelyi János egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója mutatja be a mentális betegségek világát, és választ ad arra a kérdésre, hogy miként tud a modern pszichiátriai ellátás megfelelni a XXI. század kihívásainak.
 
Az Egyedül nevelem – mentális támogatás a hétköznapokban című interaktív beszélgetés azokat az élethelyzeteket, kérdéseket feszegeti, melyek az egyszülős családokat kiemelten érinthetik. Hogyan érez a szülő, és hogyan érinti ez az élethelyzet a gyereket, gyerekeket?
 
Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy az intenzív negatív érzelmi állapotok, a tartós nagyfokú stressz növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát; szerepet játszik a komplikációk megjelenésében, az életminőség romlásában, az idő előtti halálozásban. A Pszichokardiológia a mindennapokban című interaktív előadás az érzelmi reakciók és a testi tünetek közötti összefüggéseket és a stresszcsökkentés lehetőségeit mutatja be.
 
Az Idősödés, feledékenység, demencia előadáson a memóriazavarral járó betegségek legfontosabb formáiról, azok tüneteiről illetve az ezzel gyakran társuló időskori pszichiátriai állapotokról lesz szó. Elsősorban Alzheimer-betegség, agyi vérkeringési zavarokhoz társuló tünetek, központi idegrendszeri betegségek, valamint az ezekhez társuló gondolkodási, hangulati és egyéb viselkedésbeli tünetek bemutatására törekszik a negyvenperces előadás.
 
A Semmelweis Egészség Napok első rendezvényén többféle témát boncolgató, kisgyermekekkel és kamaszokkal kapcsolatos rövid, ám annál érdekesebb előadás is várja az érdeklődőket. Szó lesz az okoseszközök korai használatának hatásáról, a többi között arról is, hogy mi történik, ha a mesemondás idejét kiszorítja az internet, terítékre kerül a tinédzserek egyik legkedveltebb elfoglaltsága, a sok vitát generáló videójátékozás, de a 12-18 éves korosztály kamasz önismereti beszélgetésen is részt vehet.
 
Az egésznapos családi rendezvényen zenei programok és folyamatos aktivitások is várják az érdeklődőket. 10.00 és 16.00 óra között szűrés, egészségi állapot felmérés, valamint személyre szabott életmód tanácsadáson lehet részt venni, a Memória pultnál a demenciák formáiról, rizikótényezőiről és tüneteiről adnak tájékoztatást a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika munkatársai, 10.00 és 14.00 óra között pedig az érdeklődők olyan kézműves technikákat próbálhatnak ki, melyeket a klinika pszichiátriai osztályán a gyógyulási folyamat során alkalmaznak.
 
Az esemény egyik kiemelt programeleme a közismert katolikus pap és mentálhigiénés szakember, Pál Ferenc előadása lesz, aki a magánéleti és munkahelyi kiégésről beszél. Az előadás ugyan megtelt, a helyszínen két kisebb teremben élőben követhető lesz a másfél órás előadás.
 
Részletes programok és jelentkezés a semmelweis.hu/250 oldalon, a Semmelweis Egészség Napok fülre kattintva.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.