A Semmelweis Egyetem négy kutatója is tagja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közfeladataival összhangban működő, alulról szerveződő tudományos társaságnak, a Fiatal Kutatók Akadémiájának (FKA), melynek célja, hogy részt vegyen az MTA tudományos tevékenységében, valamint a fiatal kutatók közösségét képviselje itthon és külföldön.

Mint arról az MTA közleménye beszámol, a kezdeményezés 2016 nyarán kezdődött, majd 2017-ben megrendezték az első Fiatal Kutatók Fórumát, ahol a téma a különböző tudományterületeken dolgozó kutatók helyzete volt. A 24 induló tagot idén januárban választották meg, márciusban pedig az MTA elnöksége jóváhagyta az FKA megalakulását. A tudományos társaság céljai a tudományos kiválóság elősegítése; a motiváció felkeltése és fenntartása a tudományos pálya iránt; tehetséggondozás, mentorálás; a hazai fiatal kutatók sajátos nemzedéki érdekeinek képviselete; a tudományos pályán érzékelhető egyenlőtlenségek enyhítése; a fiatalok és az MTA, a kutatók és a társadalom közelebb hozása egymáshoz; tudományos ismeretterjesztés.

A Semmelweis Egyetem négy munkatársa szerepel a tagok között: dr. Alpár Donát (I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet), dr. Béni Szabolcs (Farmakognóziai Intézet), dr. Enyedi Balázs Élettani Intézet), dr. Toldi Gergely (Laboratóriumi Medicina Intézet). A legfeljebb 60 fős testületbe 40 (kisgyermeküket nevelők esetében 45) év alatti, PhD-val rendelkező köztestületi tagok kerülhetnek öt évre. Kiválasztásuk fő szempontja a tudományos kiválóság, valamint tervezett tevékenységük.

A tagok teljes listája és bővebb információ az MTA honlapján olvasható.

Keresztes Eszter
Forrás: MTA

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.