A Semmelweis Egyetem három kutatócsoportja nyert el támogatást 2019. július 1. és 2024. június 30. közötti időszakra a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pályázatán. Dr. Bereczki Dániel, dr. Ferdinandy Péter és dr. Patócs Attila kaptak forrást kutatásaikhoz.

Az MTA által támogatott kutatócsoportok létrehozására 2018-ban kiírt pályázat célja egyebek mellett a hazai felsőoktatási intézményekben kiemelkedő kutatási eredményeket elért személyek által vezetett tudományos műhelyek kialakítása és működésük támogatása; a kutatói és oktatói utánpótlás elősegítése; az MTA kutatóintézet-hálózata és a felsőoktatási intézmények közötti együttműködés erősítése.

Támogatást nyert a Semmelweis Egyetemről dr. Bereczki Dániel, a Neurológiai Klinika igazgatója Magyarország neurológiai betegségterhének felmérése című pályázatával. Rendszerfarmakológiai kutatócsoport létrehozása: Kardioprotekció és rejtett kardiotoxicitás molekuláris célpontjainak azonosítása iszkémiás szívbetegség és komorbiditásainak funkcionális farmakogenomikai és molekuláris hálózat analízíssel a címe dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója nyertes pályázatának. Dr. Patócs Attila Balázs, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatóhelyettese örökletes daganatok komplex vizsgálatára kapott támogatást.

A zsűri javaslata alapján meghozott MTA-elnöki döntés értelmében július 1-től 8 egyetemen összesen 524 millió forintos éves támogatással 21 kutatócsoport kezdheti meg ötéves munkáját: 7 az élettudományok, 7 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 7 pedig a matematikai és természettudományok területén. A 2019. július 1. és 2024. június 30. közötti támogatási időszakra vonatkozó pályázati felhívásra összesen 52 pályázat érkezett be: 17 db a bölcsészet- és társadalomtudományok, 18 db az élettudományok, 17 db pedig a matematikai és természettudományok területéről – olvasható az MTA honlapján, ahol a nyertes pályázatok teljes listája elérhető.

Keresztes Eszter
Forrás: MTA
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.