A Semmelweis Egyetem hallgatói 34 első, 40 második helyezést és 23 különdíjat nyertek el a Debrecenben április 23-26. között megrendezett 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójában. A megmérettetésen az egyetemről 167-en vehettek részt.

A Debrecenben megrendezett 34. OTDK Orvos- és Egészségtudományi Szekciójában rekordszámú, több mint 700 hallgató tartott összesen 563 tudományos előadást a 60 orvostudományi, 4 fogorvostudományi, 6 gyógyszerésztudományi és 14 egészségtudományi, így összesen 84 tagozaton belül – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján közzétett beszámolóban. A pályamunkákat csaknem 200, az orvos- és egészségtudományok területén elismert kutató, akadémikus és neves szakember értékelte. A tudományos előadást bemutató hallgatók többsége a négy orvosképző egyetemről, egészségtudományi képzésben résztvevő intézményekből, továbbá a határon túlról Marosvásárhelyről, Újvidékről és Ungvárról érkezett. Idén az angol nyelvű képzésekben résztvevő diákok is jelentős számban szerepeltek a fórumon.

Ez minden idők legnagyobb rendezvénye, hiszen ilyen szekció ekkora létszámmal, ilyen sok tagozattal még nem volt. A tudományos diákkör, mint hungarikum, nagyon jelentős a tudományos utánpótlásszerzés szempontjából és a tehetséggondozás páratlan eszköze – mondta a szekció megnyitóján dr. Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, az OTDK Orvos-és Egészségtudományi Szekció Szakmai Bizottságának elnöke. A megnyitón többek mellett dr. Hankó Balázs, az orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese is köszöntötte a fiatal kutatókat, hangsúlyozva, hogy ők fogják meghatározni a jövő tudományos világát és mutatnak majd utat a társadalomnak.

A Semmelweis Egyetemről összesen 167 hallgató nyerte el az elmúlt két év egyetemi TDK-konferenciáin az országos versenyen való részvétel lehetőségét, és a hallgatók csaknem száz díjat vihettek haza – tájékoztatott dr. Fülöp András, az egyetemi Tudományos Diákköri Tanács titkára. Az egyetemi hallgatók 34 első, 40 második helyezést és 23 különdíjat szereztek meg.

A 34. OTDK Orvos- és Egészségtudományi Szekciójának ünnepi előadását dr. Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem professor emeritusa tartotta. A megnyitón vette át az idén alapított Roska Tamás díjat a szekció kitüntetettje dr. Pipicz Márton (Szegedi Tudományegyetem ÁOK Biokémiai Intézet, Metabolikus Betegségek és Jelátvitel Kutatócsoport), aki tudományos előadást is tartott.

A szekció absztraktjai megtalálhatók az Orvosképzés folyóirat aktuális számában. Az eredménylista ide kattintva érhető el. 

Forrás: Debreceni Egyetem; Dobozi Pálma
Fotók forrása: hirek.unideb.hu 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.