Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. november 28.
543542 Összes oltás

A Nemzetközi Ikerkutatói Szövetség (International Society for Twin Studies, ISTS) nemzetközi kollaborációs workshopot tartott Budapesten a Semmelweis Egyetem munkatársainak szervezésében az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK), mintegy 20 külföldi ikerkutató részvételével a világ számos ikerregiszterétől. A találkozó célja az volt, hogy különböző tudományterületeken munkacsoportok közötti együttműködésre inspirálja a résztvevőket az ikerkutatás segítségével.

A rendezvényt az ISTS elnöke, Jeff Craig nyitotta meg, aki élő videókapcsolat segítségével köszöntötte a résztvevőket Melbourne-ből. „Ez az esemény egy remek alkalom arra, hogy a lehetséges együttműködésekről beszéljünk, valamint, hogy megosszuk egymással az ikerregiszterek fenntartásának a különböző tippjeit és trükkjeit” – mondta. Hangsúlyozta, hogy ezen a területen különösen fontos a nemzetközi együttműködés, és egyúttal köszönetet mondott a helyi szervezőknek, dr. Tárnoki Ádámnak és dr. Tárnoki Dávidnak, akik a Magyar Ikerregisztert vezetik és maguk is ikrek, emellett mindketten a Radiológiai Klinika adjunktusai.

Az egyetem nevében dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes üdvözölte a találkozó résztvevőit, és elmondta, hogy ez a konferencia, mint az idén 250 éves egyetem jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozat része, hozzájárul az egyetem presztízsének növeléséhez az orvosbiológiai kutatások terén. Kiemelte, hogy a Semmelweis Egyetem a világ legnemzetközibb egyetemei közé tartozik, diákjainak harmada külföldi, akik több mint 70 országból érkeztek. „Célunk, hogy a világ 100 legjobb egyeteme közé kerüljünk a nemzetközi rangsorokon, és reményeim szerint ez a rendezvény is hozzá fog járulni ennek a célnak az eléréséhez” – jelentette ki dr. Ferdinandy Péter. Rámutatott arra, hogy az ikerkutatásoknak milyen elengedhetetlen hozzájárulásuk van a genetikai és epigenetikai kutatásokhoz, és reményét fejezte ki, hogy az esemény résztvevői sikeresen tudnak kialakítani új nemzetközi együttműködéseket a területen.

Dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának (NKI) vezetője is röviden köszöntötte a kutatókat, hangsúlyozva a személyes kapcsolatok fontosságát a sikeres nemzetközi hálózatok építésében. Megjegyezte, hogy büszke arra, hogy már tíz éve együtt dolgozhat a Tárnoki ikrekkel, és hogy az NKI segítséget tud nyújtani az ehhez hasonló együttműködési fórumok támogatásában, a szükséges adminisztratív és pénzügyi háttér szervezésével.

Előadásában dr. Tárnoki Ádám, a rendezvény egyik szervezője és házigazdája elmondta, hogy az ISTS hálózat jelenleg öt kontinens 28 országának az ikerkutatóit és ikerregisztereit fogja össze, és majdnem 1 millió iker adatait kezeli, valamint nagy mennyiségű DNS és biológiai mintával is rendelkezik. Az országokon átívelő együttműködések rendkívül fontosak az olyan új epigenetikai ikerkutatások esetében ahol nagy mintákra van szükség, mint például a ritka betegségekben szenvedő ikrekkel kapcsolatos kutatások. Ekkor van szerepe annak, hogy összefognak az ikerregiszterek, hogy legyen elegendő minta ahhoz, hogy értékelhető eredmények születhessenek – mutatott rá dr. Tárnoki Ádám. Elmondta: reményei szerint a konferencia új együttműködésekhez vezethet az ikerkutatások terén, vagy a már rendelkezésre álló adatok megosztásával, vagy úgy, hogy több ikerregiszter egymással partnerségben gyűjt új adatokat.

A magyar ikerregiszterrel kapcsolatban dr. Tárnoki Ádám beszámolt arról, hogy jelenleg több mint ezer ikerpár adatait kezelik, de nemsokára 120 ezer Magyarországon élő ikernek fognak postán kiküldeni egy kérdőívet, melynek eredményeként remélhetőleg jelentősen bővülni fog az adatbankjuk.

A rendezvényen bemutatkoztak a különböző országok ikerkutatói és ikerregiszter szervezetei, valamint különböző témakörökben zajlottak együttműködésről szóló megbeszélések. Szó esett a betegségek hátterének vizsgálatáról (epigenetika, mikrobiom) is, ami jelenleg „forró területnek” számít az ikerkutatás terén.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

7kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.