A nemzeti ünnep alkalmából Széchenyi-díjat vehetett át dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója, dr. Csermely Péter, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanára, valamint dr. Karádi István, a III. számú Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára. A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott dr. Bánhidy Ferenc professor emeritus.

A Széchenyi-díj ünnepélyes átadása során elhangzott indoklás szerint dr. Buzás Edit részére a sejtek közti kommunikációban központi szerepet játszó extracelluláris vezikulák szerkezetének és működésének vizsgálata terén elért kiemelkedő kutatási eredményei, valamint az immunológia oktatásában végzett magas szintű munkája elismeréseként adományozták a díjat.

Dr. Csermely Péter a komplex rendszerek adaptációs, tanulási és döntéshozatali mechanizmusainak hálózatos vizsgálata területén elért iskolateremtő, a gyógyszerkutatásban is sikeresen alkalmazott eredményei, valamint a tudományos élet ifjú tehetségeinek felkutatása és pályájának egyengetése érdekében végzett, nemzetközileg is kiemelkedő tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Dr. Karádi István a zsír- és szénhidrát-anyagcsere betegségek kutatása, valamint megelőzése és terápiája terén elért kiemelkedő eredményei, továbbá a belgyógyászat számos területét magába foglaló, iskolateremtő oktatói munkája elismeréseként vehette át a díjat.

Dr. Bánhidy Ferenc fej-nyaksebész, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa részére onkológus szakorvosként, valamint az első magyarországi fej-nyaksebészeti osztály megalapítójaként évtizedeken át elhivatottan, betegközpontú hozzáállással végzett gyógyító munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta.

Kovács Eszter
Forrás: mti
Fotó: ng.hu