Egy magyar származású kutató, dr. Roska Botond nyerte el az idei Louis-Jeantet orvosi díjat a vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak felfedezéséért és a látásvisszaállító génterápia kidolgozásáért. Dr. Roska Botond a Semmelweis Egyetemen szerezte diplomáját, jelenleg Bázelben dolgozik.

Dr. Roska Botond és kutatócsoportja feltérképezték, hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. A molekuláris mechanizmus alapján kidolgoztak egy olyan génterápiát, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség miatt lettek látáskárosultak. A svájci kutatócsoport olyan látásérzékelőt fejlesztett, amely a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.

Az 1969-ben született kutató a Semmelweis Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézetében doktorált, ezután a Harvardon tanult genetikát és virológiát. Jelenleg az Institute of Ophthalmology Basel (IOB) igazgatója és itt működik kutatócsoportja is; kutatásai egy részét egy biotechnológiai kutatóintézetben végzi (Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research – FMI). Az 1986-os alapítású Louis-Jeantet orvosi díjat (amit a Nobel-díj „előszobájaként” is szoktak emlegetni) évente 2-3 orvosnak osztják ki, dr. Roska Botond az első magyar tudós, aki elnyerte. Tavaly a Columbia Egyetem nagy presztízsű Alden Spencer orvosi díját is ő vehette át.

Fotó forrás: IOB
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.