Fontos, hogy akik gyógyszerésztudományi képzésre jelentkeznek, érdeklődjenek a kémia iránt – hangzott el egyebek mellett a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) nyílt napján, ahol idén is teltház volt. A tájékoztatón a gyógyszerészképzés rendszeréről, a felvételi eljárással kapcsolatos általános tudnivalókról, a karon folyó oktatásról, a hallgatói életről, a diploma megszerzéséhez szükséges követelményekről és a későbbi karrierlehetőségekről is információt kaphattak az érdeklődők.

Dr. Budai Lívia, a Gyógyszerészeti Intézet adjunktusa előadásában röviden áttekintette a gyógyszerészképzés fejlődését. Szólt róla, hogy egyetemi keretek közé a képzés csak 1769-ben került, ekkor még csupán pár hónapos volt, ami aztán folyamatosan bővült, majd 1988-tól vált öt évessé. Kitért rá, hogy a karon a magyar mellett angolul és németül is folyik a gyógyszerészhallgatók oktatása. Hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem a világ legjobb 500 egyetemét összesítő listán a 201. és a 300. helyre került a klinikai orvostudomány terén, és 2018-ban először az orvostechnológia területén is ugyanilyen jó minősítést kapott. A londoni székhelyű Times Higher Education (THE) 2019-es képzésterületi rangsorában pedig a világ 400 legjobb egyeteme között szerepel, európai viszonylatban a legjobb 200 egyetem között végzett. Sorra vette az ötéves képzés ideje alatt elsajátítandó alap- és szakmai tantárgyakat, majd néhány szóval jellemezte azokat. Mint fogalmazott, fontos, hogy azok a hallgatók, akik erre a képzésre jelentkeznek, érdeklődjenek a kémia iránt.

Galéria

5kép

Rámutatott, hogy a diploma megszerzése után a gyógyszeripar számos területén el tudnak majd helyezkedni, a többi között például kutatási analitikusként, farmakológiai kutatás területén, kutató-fejlesztő technológusként, klinikai kutatás, törzskönyvezés, gyártás területén, vagy akár minőségbiztosítóként,  termékmenedzserként,  de hatósági feladatköröket is elláthatnak. Kitért a gyógyszerész diploma megszerzéséhez szükségesek követelményekre, beszélt az egyetemen működő tehetséggondozó programokról, illetve a szakmai gyakorlat jelentőségéről is. Végezetül néhány gyakorlati információt osztott meg az érdeklődőkkel például a kollégiumokról, könyvtárakról, menzákról és a sportolási lehetőségekről.

Dr. Kocsis Erikától, a GYTK Dékáni Hivatalának vezetőjétől a felvételi eljárással kapcsolatos általános tudnivalókról, fontosabb határidőkről kaptak útmutatást az érettségi előtt álló diákok. Felhívta a figyelmet, hogy 2019. február 15-ig kell véglegesíteni a kizárólag elektronikus formában leadható jelentkezéseket. Szólt a többi között a felvételi követelmények mellett a pontszámításról is. Elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem GYTK államilag finanszírozott képzésére minimum 385 pont szükséges, de a korábbi évek tapasztalati alapján a végleges ponthatár a képzés népszerűsége miatt jóval magasabb szokott lenni – tette hozzá. Beszélt még az állami ösztöndíjas illetve az önköltséges képzés feltételeiről, érintve az átsorolási szabályokról is.

Kiss Viktória a GYTK hallgatói részönkormányzat elnöke a gyógyszerészképzést hallgatói oldalról mutatta be, kitérve a kikapcsolódási lehetőségekre is. A Hallgatói Önkormányzat (HÖK) tevékenységéről elmondta: a HÖK fő feladta a hallgatói érdekképviselet, segítséget nyújt a pályáztok, szociális ösztöndíjak benyújtásában illetve a kollégiumi elhelyezésekkel kapcsolatban is. Hozzátette: a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete (HUPSA) pedig a gyógyszerészhallgatók külföldi szakmai tanulmányútjának megszervezésében vállal szerepet.

A nyílt nap további részében a közelmúltban végzett hallgatók beszéltek tapasztalataikról, az elhelyezkedési lehetőségekről.

Bódi Bernadett
Fotó: Mudra László

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.