A Neurológiai, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikák közös, felújított tantermének átadását és a Balassa utcai épület fennállásának 110 éves évfordulóját ünnepelte a két klinika. A rendezvényen senior pszichológusokat is köszöntöttek.

A tanterem felújításáról dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja elmondta, hogy a szükséges forrást a klinikák oktatásfejlesztési pályázaton nyerték el, melynek forrását az Asklepios képzés bevétele biztosította.

Dr. Réthelyi János, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója emlékeztetett arra, hogy a két klinikának otthont adó Balassa utcai épületet – amely az akkori igazgató, Moravcsik Ernő Emil szakmai koncepciói alapján készült el – 1908-ban adták át. „Egy klinika története az ott dolgozó személyek története” – vélte az igazgató hozzátéve, hogy természetesen a páciensek és a hallgatók történetei is ugyanilyen fontosak. Pszichológusok munkájára nagy szükség van ezen a két klinikán, és az egész egyetemen – mondta dr. Réthelyi János annak kapcsán, hogy a jubileumi ünnepségen három pszichológus munkatársat is köszöntöttek.

Dr. Czenner Zsuzsanna, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docense 75. születésnapja alkalmából dr. Baran Brigitta egyetemi docens mondott köszöntőt. A graduális és a posztgraduális képzésben egyaránt részt vett, valamint nagy empátiával és szeretettel végezte a betegellátást különböző osztályokon – emelte ki. Dr. Czenner Zsuzsanna forenzikus tevékenységéről szólva elmondta, igazságügyi pszichológus szakértőként a képzésben is részt vett, emellett családvizsgálatokat is végzett a bírósági eljárások során. Hozzátette: az egyetemi docens igazi közösségteremtő személyiség, aki idén is lefutotta a félmaratont.

Dr. Pataky Ilonát, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docensét dr. Jekkel Éva adjunktus köszöntötte. Szakmai életéből kiemelte, hogy 1973-ban, gyakornokként került a klinikára, majd az évek során kandidátusi címet és klinikai szakpszichológusi, majd neuropszichológiai és igazságügyi pszichológus képesítést szerzett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézetének vezetője volt, a Magyar Pszichológiai Társaság Etikai Bizottságában is jelentős tevékenységet folytat – sorolta dr. Jekkel Éva. Kiemelte még dr. Pataky Ilona neuropszichológiai tevékenységét és az afáziás betegek ellátását.

Dr. Szombathelyi Éva, a Neurológiai Klinika pszichológusának méltatását dr. Berecki Dániel igazgató mondta el. Diplomáját az ELTE-n szerezte, 50 éve dolgozik a klinikán, közben szakképesítést kapott pszichológiából, pszichoterápiából, neuropszichológiából, és még négy évvel ezelőtt is újabb – európai pszichológiai – szakképesítést szerzett. Munkája során minden évben új füzetben vezeti a betegeit, három évvel ezelőtt tartott a tízezredik páciensnél – mondta a klinikaigazgató. Dr. Szombathelyi Éva számos szakmai társaság vezetője, illetve tagja, akit a klinikán a kollégák a „lelkek karbantartójának” tartanak – hangzott el a méltatásban.

A klinikák és tanszékek történetét dr. Simon Lajos, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docense ismertette. Hangsúlyozta, nemcsak az épület története fontos, hanem az is, hogy az itt dolgozók milyen változásokat vittek végbe. Filmvetítéssel kísért prezentációjában bemutatta a Balassa utcai klinika mérföldköveit és korábbi vezetőit.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.