A legkiemelkedőbb német, francia és svájci egyetemeket átfogó ún. EUCOR hálózattal kötött keretszerződést a Semmelweis Egyetem. Az EUCOR olyan közép-európai partnerintézményt keresett, ahol kiemelkedő tudományos munka folyik. Dr. Merkely Béla rektor kiemelte: a megállapodás lehetővé teszi azt is, hogy közösen pályázzanak európai uniós kutatási forrásokra. A közös munka az onkológia, az ideggyógyászat, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a robotsebészet területén kezdődhet meg.

Az EUCOR 1989-ben jött létre német, francia és svájci egyetemek hálózataként. A tagok között van a freiburgi Albert-Ludwigs Egyetem, a Strasbourgi és a Bázeli Egyetem, valamint az University of Upper Alsace és a Karlsruhe Institute of Technology. Az EUCOR egyetemek eddig 10-15 Nobel-díjast adtak a világnak, az együttműködésben résztvevő intézmények között nemcsak a közös kutatási projektek intenzívek, de erős a hallgatói mobilitás is.  

Az EUCOR és a Semmelweis Egyetem közötti együttműködés előmozdításáról még 2018. július 2-án írt alá szándéknyilatkozatot dr. Hans-Jochen Schiewer, az EUCOR elnöke, a freiburgi Albert-Ludwigs Egyetem rektora és dr. Merkely Béla rektor. A EUCOR hálózat azért vette fel a kapcsolatot a Semmelweis Egyetemmel, mert olyan közép-európai partnert kerestek, ahol kiemelkedő tudományos munka folyik a népegészségügyi jelentőségű betegségekkel és a személyre szabott medicinával kapcsolatban. Az együttműködés megteremti a lehetőségét, hogy a Semmelweis az EUCOR egyetemekkel közösen pályázzon kiemelt európai uniós kutatási forrásokra – emelte ki dr. Merkely Béla, hangsúlyozva, hogy az egyetem transzlációs kutatásainak további fejlesztését is elősegíti a rangos egyetemi hálózatban való részvétel. Jelenleg folyik az egyeztetés azzal kapcsolatban, hogy milyen területeken, projektekben indulhat meg elsőként a közös munka; a potenciális területek között kiemelt helyen szerepel az onkológia, az ideggyógyászat, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a robotsebészet.

Az ezzel kapcsolatos egyeztetések részeként az EUCOR hálózathoz tartozó egyetemek közül három intézményben, a freiburgi Albert-Ludwigs Egyetemen, valamint a Strasbourgi és a Bázeli Egyetemen tett látogatást még októberben dr. Merkely Béla és dr. Kiss András, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója, a német kapcsolatokért felelős rektori megbízott. A kardiológia területén mindhárom egyetem kifejezte együttműködési szándékát, miután a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kiterjedt biobankkal és számos nemzetközi kutatási projekttel rendelkezik. Hasonlóan komoly és sokrétű együttműködési szándék körvonalazódott az onkopatológia és onkológia területén, ezen belül is a korai diagnosztikával, célzott terápiával, valamint a molekuláris patológiával kapcsolatban. Az immunológián belül a szklerózis multiplexszel összefüggő kutatásokba a Bázeli és a Strasbourgi Egyetem kiemelt projektjeibe van mód bekapcsolódni, utóbbi egyetem a ritka neuromuscularis betegségekkel kapcsolatban is lát lehetőséget a kooperációra. Megállapodtak abban is, hogy a PhD-képzés, a doktori iskolák terén is együttműködnek, akár közös kutatócsoportok létrehozásával. A hallgatói mobilitás keretében a Semmelweis Egyetem patológiai nyári egyetemi kurzusokat ajánlott fel az EUCOR egyetemeknek.

A különböző felsőoktatási világrangsorokban fontos szempont a nemzetközi ismertség, éppen ezért az együttműködés a rangsorokban is jelentős előrejutást eredményezhet – mutatott rá a rektor, emlékeztetve, hogy az egyetem célja bekerülni a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé tíz éven belül. Az EUCOR egyetemek közül három is benne van, illetve megközelíti a TOP 100-at (a Freiburgi Egyetem a 76., a bázeli a 103., míg a Karlsruhe Institute of Technology a 135. a 2019-es Times Higher Education világrangsorban).

A látogatás során szerzett tapasztalataiból dr. Merkely Béla kiemelte egyebek mellett, hogy a Bázeli Egyetemen az első három év preklinikai tantárgyainak éves költségéhez képest a klinikai tárgyak esetében az oktatás csaknem 2,5-szörös éves költségvetéssel rendelkezik, hasonló arányban fordítanak nagyobb összeget a klinikai kutatásra. A Strasbourgi Egyetemnek csak a kutatásra több forrás áll rendelkezésére, mint a Semmelweis egész éves büdzséje. Ugyanakkor az EUCOR tagegyetemek „irigykedve” tekintenek a Freiburg mellett a Semmelweisre is, ahol meg tud valósulni az oktatás, kutatás, gyógyítás egysége, vagyis közvetlenül az egyetemhez tartozik a klinikum.

A freiburgi egyetemen – mely több évtizede stratégiai partnere a Semmelweis Egyetemnek – dr. Merkely Béla rektor Életműdíj-emlékérmet vehetett át dr. Christoph Bode professzortól, a freiburgi kardiológiai intézet vezetőjétől, mely után előadást tartott a Semmelweis Egyetemről és szakmai életútjáról a heidelbergi kezdetektől napjainkig.

Dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a hálózat elősegíti a résztvevő egyetemek és az egyetemekhez kötődő spin-off cégek közötti együttműködések lehetőségeiből fakadó tudományos és innovációs potenciál kiaknázását. Az együttműködés révén lehetőség nyílik közös projektekre való forrásszerzésre, új technológiák bevezetésére, közös publikációk és szabadalmak létrejöttére. A doktori iskolák közötti együttműködés, közös kutatócsoportok létrehozásán túlmenően a külföldi doktoranduszok számának és a doktori képzés nemzetközi perspektívájának növelésében is számos előnnyel járhat.

Dobozi Pálma
Fotók forrása: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága; Kiss András
Kiemelt fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.