Az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) vezeti az orvos- és egészségtudományi képzésterületi rangsort a HVG hetilap által készített és most közzétett 2019-es felsőoktatási rangsorban. Az országos összesített intézményi rangsorban tavalyi helyét megőrizve negyedik helyen áll az egyetem, a karok között pedig harmadik a Semmelweis Egyetem ÁOK.

Az orvos- és egészségtudományi képzési területen az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján elkészített rangsort is az egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti. Első helyre sorolták a rangsor készítői a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma, a felvettek pontátlaga és a középiskolai versenyen helyezést elérők száma alapján is. A hallgatók kiválóságát összemérő képzésterületi listán a Fogorvostudományi Kar a negyedik, az Egészségtudományi Kar az ötödik lett, mely az elsőhelyes jelentkezők számában ért el kiemelkedő eredményt. A Gyógyszerésztudományi Kar az oktatók kiválósága alapján került az ötödik helyre, és itt a legmagasabb az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya. Az Egészségügyi Közszolgálati Kar tizenkettedik ebben az oktatók kiválóságát vizsgáló képzésterületi rangsorban.

Az összetett, vagyis minden képzési területet tartalmazó országos kari rangsor harmadik helyére került az ÁOK, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi és Természettudományi Kara után.

A HVG idei összesített intézményi rangsorában, tavalyi helyezését megtartva, a Semmelweis Egyetem negyedik lett, holtversenyben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. 2019-ben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll az első helyen, míg második a Szegedi Tudományegyetem, harmadik a Debreceni Egyetem.

A Diploma 2019 kiadványban megjelent HVG rangsor alapját az Univ-Press rangsorok képezik. A kiadvány készítői idén is az oktatói és a hallgatói kiválóság alapján állították össze a listákat. A minősített oktatók száma és aránya mellett szerepel a szempontok között a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak és az akadémiai doktori cím tulajdonosainak a hányada is egy-egy intézmény teljes oktatói karán belül. A hallgatói minőséget jelentkezési és pontszám adatokkal mérték.

Dobozi Pálma
Fotó (kiemelt kép): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.