A kötelező klasszikus testnevelés órán túl az egyetem számos lehetőséget biztosít azoknak a hallgatóknak is, akik komolyabban szeretnének a sporttal foglalkozni. Az egyetem saját röplabda-, kosárlabda, kézilabda-, labdarúgó-, cheerleader- és vízilabdacsapata is várja az érdeklődőket. Érdemes a szemeszter elején jelentkezni, de az esetek többségében egész évben van lehetőség a csatlakozásra. A különböző megmérettetésekre, mint például az egyetemek közötti bajnokságokra, illetve a Medikus Kupára, heti két-három sportági edzéssel készülnek.

Az egyetem hat éve működő saját vízilabdacsapatában több generáció és nemzetiség képviselteti magát, a játékosok között például amerikai vagy svéd hallgatók is vannak. A csapat főleg medikusokból, gyógyszerész, illetve fogorvostanhallgatókból áll, ezen kívül végzett orvosok is látogatják az edzést. Az egyetem rektora, dr. Merkely Béla alapítója és  elnöke a Semmelweis Egyetem Vízilabda Klubjának, és aktív tagja a csapatnak. Az edzéseket hetente háromszor (hétfő, szerda, és csütörtök) a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban tartják este nyolctól, ahová várnak mindenkit, aki szívesen kipróbálná magát a vízben. Vízilabdás múlt nem feltétel, van rá példa, hogy valaki a nulláról kerül be a medikus keretbe, több év kemény munka után – hangsúlyozta a csapat edzője, Csirzó Ádám. Az Egyetemi és Főiskolai Vízilabda Bajnokságon és a Medikus Kupán is képviseli a csapat az egyetemet. Jelentkezni az adamcsirzo@gmail.com címen lehet.

A Semmelweis Egyetem Cheerleader csapata jelenlegi formájában 2015 szeptembere óta működik. A sportág alapját az akrobatika és a tánc ötvözete adja, melybe több méter magas dobások, emelések és piramisok tartoznak – mondja Nagy-Kismarci Bence, a csapat edzője, aki hozzátette: az elmúlt években számos hazai és nemzetközi versenyen vettek részt. Mindemellett egyetemi rendezvényeken mutatják meg tudásukat, rendszeresen fellépnek a Dunai Regattán és az EFOTT-on, valamint a Medikus Kupán. Nagy-Kismarci Bence elmondta, hogy várják azon fiúk és lányok jelentkezését – előképzettségtől függetlenül – akik jó hangulatú edzéseken, egy összetartó közösségében szeretnének valami különlegeset alkotni a sporton keresztül. Jelentkezni a secheerleaders@gmail.com e-mail címen lehet.

Galéria

6kép

A röplabda-, kosárlabda-, kézilabda-, valamint a labdarúgó edzésekre azokat a hallgatókat  várják, akik rendelkeznek már némi előképzettséggel, korábban komolyabban, akár versenyszerűen űzték ezen sportokat. A csapatokhoz folyamatosan lehet csatlakozni, ám célszerű még most a szemeszter elején bekapcsolódni az edzésekbe, melyek során a jó csapat mellett egy baráti társaság is várja a jelentkezőket – hangsúlyozták az edzők. Az egyetemi futballcsapat edzései kedden és csütörtökön 18.00 órától kezdődnek a Zágrábi u. 14. alatt, a műfüves pályán. Jelentkezni a csapat edzőjénél, Rimay Istvánnál lehet Facebookon vagy a +3630-732-7792-es telefonszámon.

Az egyetemi kézilabdacsapat edzései koedukáltak, fiúk-lányok együtt edzenek hétfőn és szerdán 19:30-tól 21:00 óráig a Zágrábi úti sporttelepen, ahová főként olyanokat várnak, akik rendelkeznek alapszintű kézilabdatudással. Magyar és külföldi hallgatók egyaránt vannak a csapatban, minden karról érkeznek játékosok. Részt vesznek a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Bajnokság küzdelmeiben, valamint fő célként lebeg a csapat előtt a Medikus kupa elhódítása. Jelentkezni Herbert Krisztiánnál és Ágoston Gusztávnál lehet a Facebookon keresztül.

A kosárlabda csapat edzéseire is várják a sportág iránt érdeklődő hallgatókat hétfőn és szerdán 18:00 órától a Zágrábi úti sporttelepen. Az edzésre bárki mehet előzetes megbeszélés nélkül, és kipróbálhatja magát.

Az egyetemi röplabda csapat szintén nyitott mindenki számára, aki szeretne rendszeresen röplabdázni.  Év közben a főváros legjobb csapataival játszhatnak a hallgatók a Budapest Bajnokságban, illetve megmérkőznek az egyetemisták legjobbjaival az Universitas versenyeken, valamint a Medikus Kupán is. Az edzéseket kedden és csütörtökön tartják 18:00 és 19:30 között szintén a Zágrábi úti sporttelepen. Jelentkezni a rebeka.szeles@gmail.com e-mail címen lehet.

Mindezek mellett a Semmelweis Egyetem hallgatói az ESMTK Pesterzsébeti Uszodában (1204 Bp., Zodony u. 1.) egész évben térítésmentesen úszhatnak érvényes diákigazolvány bemutatásával, illetve a Zágrábi úti sporttelepen – szabad kapacitás függvényében – előzetes bejelentkezéssel, diákigazolvány felmutatásával lehetőség van napi két óra ingyenes sportolásra a csarnokban, illetve a füves futballpályán. A teniszpályák és a műfüves futballpálya pedig érvényes diákigazolvánnyal féláron bérelhető.

Az egyetemnek több intézménnyel, köztük például edzőtermekkel is kedvezményre jogosító kapcsolata van, melyet a hallgatók és a munkatársak is igénybe vehetnek érvényes diákigazolvánnyal, illetve dolgozói belépőkártyával. A folyamatosan bővülő listáról itt lehet tájékozódni.

További információk az egyetemi sportolási lehetőségekről a Testnevelési és Sportközpont honlapján találhatók.

Bódi Bernadett
Fotók: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem; a csoportképeket az érintett csapatok bocsátották az  egyetem rendelkezésére

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.