Másodszor rendezték meg Pécsett a Seven Hills Nemzetközi Filmfesztivált (SHIFF), melynek részeként 2018. szeptember 6-án jótékonysági gálaestet tartottak a Pető András Kar (PAK) munkatársainak részvételével.

A jótékonysági árveréssel összekötött gálaest célja az volt, hogy a befolyt adományokból – a PAK és más szakmai szervezetek szakértőinek bevonásával – alacsony padlójú szállítójárművel megközelíthető, kerekesszékkel és babakocsival egyaránt teljesen bejárható, akadálymentes erdei túraútvonalat alakítsanak ki a Mecsekben.

Dr. Túri Ibolya a kar képviseletében köszöntötte a résztvevőket és elmondta: fontosak azok a találkozások, amit egy nemzetközi, több kultúrát felvonultató filmfesztivál vagy éppen egy akadálymentes, sérült és ép mozgású emberek által egyaránt használható túraútvonal nyújthat. Sok évvel ezelőtt mi is felismertük, hogy neveltjeinknek szüksége van a találkozásokra, ablakot nyitottunk a világra és az egykor rekreációs programként induló és mára komoly sikereket felmutató sport- és művészeti tevékenységeinkkel induló lépéseket tettünk egy elfogadó, inkluzív társadalom felé – tette hozzá.

Mindig örömmel támogatom azokat a kezdeményezéseket, melyek széles körben tekintenek társadalmunkra és kiemelt felelősséget vállalnak azon társaink iránt is, akik fogyatékossággal élik mindennapi küzdelmeiket és sikereiket – tolmácsolta Makray Katalin, a PAK sport-tehetséggondozási fővédnökének üzenetét Makk Ádám, az Egységes Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézmény mb. vezetője.

Nagy Ráhel, az ergométeres világbajnokság aranyérmese, a Pető SE versenyzője köszöntötte a kezdeményezést és elmondta, hogy még sikeres, mozgásfogyatékkal élő sportolóként is számos kihívással találja szemben magát, ezért fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást. Célom, hogy példát mutassak mozgásfogyatékkal élő embertársaimnak, rávezessem őket, hogy a sport egy olyan új létforma lehet számukra is, mellyel lehetővé válik a siker megélése – fejtette ki.

Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a PAK jószolgálati nagykövete távollétében küldött videós üzenetet a gálavacsora résztvevőinek. A gálaest szervezőinek szándéka szerint az akadálymentes túraútvonal két éven belül nyílna meg a nagyközönség előtt.

Vona Zsófia
Fotó: Dékány Zsolt
Video: Heim Sándor

Galéria

4kép
Nagy Ráhel
Makk Ádám