A Hemokromatózisos Betegek Egyesülete indén nyolcadik alkalommal szervezte meg a Hemokromatózis Napját. A vastúlterhelődésként is ismert örökletes betegségre június első hetében Európa-szerte tematikus programokkal hívják fel a figyelmet. A Kútvölgyi Klinikai Tömbben tartott rendezvényen a hemokromatózis kardiológiai, endokrinológiai vonatkozásaira fókuszáltak, amíg dr. Várkonyi Judit, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, az egyesület alapítója ismertette a kezelésre vonatkozó legújabb nemzetközi ajánlást, valamint beszámolt az EIC (European Iron Club) kongresszuson elhangzott újdonságokról.

A krónikus fáradtsággal, ízületi panaszokkal, cukorbetegséggel, hormonális- és potenciazavarral, szívpanaszokkal és endokrin problémákkal járó betegség minden 200. embert, Magyarországon hozzávetőlegesen 50 ezer főt érint a vastúlterhelődés. A betegségben szenvedőknél felborul a vas felszívódásának egyensúlya, vastúlterhelődés alakul ki, a felesleges vas lerakódik a májban, lépben, hasnyálmirigyben, a szívben vagy a bőrben, károsítva azok funkcióját. A korai felismerés kulcsfontosságú, az idejében megkezdett kezeléssel a szervezet megszabadul a felesleges vastól, és ezáltal ismét teljes életet élhet a páciens.

A Hemokromatózisos Betegek Egyesülete minden év június első hetében az európai eseményekhez kapcsolódva egy félnapos rendezvény keretében hívja fel a figyelmet az örökletes betegségre. Az aktuális témákat az érintettek kérésének megfelelően állították össze – mondta el honlapunknak dr. Várkonyi Judit.


Dr. Tóth Attila radiológus, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika tanársegédje a betegség okozta kardiológiai elváltozásokról beszélt, a gondozatlan, kezeletlen vastúlterhelődés ugyanis visszafordíthatatlan eltéreseket okoz a szívben, ami a betegek korai elvesztéséhez vezet.

Dr. Baló Tímea endokrinológus, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika szakorvosa a hemokromatózisban előforduló endokrin problémákat vette számba, a többi között részletes tájékoztatást adva a cukorbetegségről. Az érintetteket főként elővigyázatosságból érdekelte a téma, a cukorbetegség ugyanis csak azokat, a főként nyugdíjas korú pácienseket érinti, akik későn kerültek a klinikára.

A rendezvényen dr. Várkonyi Judit ismertette a hemokromatózis kezelésére vonatkozó, érintetteknek és háziorvosoknak szóló, legújabb nemzetközi ajánlást, továbbá beszámolt az EIC kongresszuson elhangzott újdonságokról. Előadásában ismertette a tanácskozás fő üzenetét, mely szerint, bár a vasanyagcseréről jellemzően a vashiány és a vastúlterhelődés révén értesül a nagyközönség, a vasanyagcsere jelentősége túlmutat ezen a két végleten. Példaként elmondta, a vastalanító kezelések a terápiás panel kiegészítéseként a daganatos és a csontvelő átültetésen átesett betegek kezelésében is használhatóak, esetenként életmentőek lehetnek. 


Kurucz Virág dietetikus az angol hemokromatózis csoport étkezési javaslatait tartalmazó legújabb kiadványáról tartott ismertetőt. A hemokromatózisban szenvedőknek speciális, csaknem vegetáriánus diétát kell követniük. Kerülniük kell a vassal dúsított ételeket, a vas és C-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítőket, és az alkoholfogyasztást is vissza kell fogniuk.

A rendezvény végén Ábele Mária elnök beszámolt a nemzetközi és az európai szervezeti eseményekről, friss hírekről és eredményekről.

Haszon Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.