A budapesti Stefánia Palotában rendezték meg a Japán-Magyar-Lengyel Sebész Társaság harmadik „Triangle” szimpóziumát, egyben a nyolcadik japán-magyar tudományos találkozót. A Semmelweis-emlékév programsorozatába is illeszkedő rendezvény a Semmelweis Szimpózium címet és a „Clean hands save life” jeligét kapta.

A rendezvény megnyitóján dr. Sándor József egyetemi tanár, a társaság alapító társelnöke, a szimpózium házigazdája röviden ismertette a szakmai programot és a 200 évvel ezelőtt született Semmelweis Ignác életét, aki előtt nemcsak a rendezvény elnevezésével tisztelegtek, hanem számos előadás épült a kórházi, sebészeti higiénia témakörére. A megnyitón Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete, valamint Jerzy Snopek lengyel nagykövet is köszöntötte a résztvevőket. Dr. Szél Ágoston rektor szavait dr. Csukás Domokos, a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet tanársegédje tolmácsolta a jelen lévőknek. A Semmelweis Ignáchoz kapcsolódó emlékévek egyfajta keretet adnak második rektori ciklusának – írta dr. Szél Ágoston, aki felidézte, hogy 2015-ben, a megbízatása kezdetén Semmelweis halálának 150. évfordulójáról emlékezett meg az egyetem. A június végén leköszönő rektor üdvözölte, hogy a Japán-Magyar-Lengyel Sebész Társaság a kiemelkedő szakmai ismeretek mellett a fiatal generáció oktatására is nagy hangsúlyt fektet. A japán delegáció nevében dr. Kitajima Masaki, a lengyel küldöttség képviseletében dr. Grzegorz Wallner, a Magyar Sebész Társaság nevében pedig dr. Damjanovich László szólt a résztvevőkhöz.

A kétnapos szakmai program előadás-, valamint poszterszekcióiban több mint száz előadás keretében mutatták be a többi közt a katonai sebészi munka sajátosságait, a minimálisan invazív eljárások legújabb módozatait, korszerű műtéti ellátáshoz, operatív eljárásokhoz, valamint a kézfertőtlenítés fontosságához kapcsolódó aktuális eredményeit. A sebészet szétágazó tudományának számos területét átfogó tudományos találkozó során japán és lengyel előadók arról is beszámoltak, hogy hazájukban hogyan ismerkedtek meg Semmelweis tanításával, hogyan vált elfogadottá az aszepszis elmélete és gyakorlata – tette hozzá dr. Sándor József, aki kiemelte, hogy így a szimpózium az emlékév egyik jelentős nemzetközi eseménye.

A rendezvény megnyitó ünnepségén elhangzott beszédeket az alábbi videóban lehet teljes egészében megtekinteni:

Keresztes Eszter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.