Kézhigiénés felvilágosító programot indított a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika a kézhigiénés világnap alkalmából. Az elsősorban laikusoknak szóló program a hatékony kézfertőtlenítésre szeretné felhívni a figyelmet, illetve annak bizonyos fertőzések terjedésében játszott szerepére.

Szilágyi Adrienn és Kimpián Enikő, a klinika kézhigiénés trénerei a klinika aulájában elhelyezett standoknál várták az érdeklődőket, akik egy tesztet tölthettek ki (a trénerek által készített tájékoztató anyagok segítségével), majd ajándékot is kaptak. A program részeként egy UV lámpa segítségével ellenőrizhették azt is, mennyire hatékonyan mostak kezet. Bár az esemény elsősorban nem az egészségügyben dolgozókat célozta, mégis népszerű volt a klinikán dolgozók körében is az UV lámpás ellenőrzés. A programot a világnaphoz kapcsolódóan minden évben szeretnék megrendezni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított „Ments életeket: Moss kezet” jelszóval, azóta pedig minden évben május 5-én tartják a kézhigiénés világnapot, melyhez 2010-ben Magyarország is csatlakozott. A kampány célja, hogy fellépjen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel szemben.

Képek, forrás: Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.