Mintegy 70 ezren szenvednek idehaza Hepatitis C-ben, ám az érintettek csaknem fele nem is tudja, hogy fertőzött, miközben másoknak is tovább tudja adni a kórt – ismertette dr. Werling Klára. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense hangsúlyozta, az influenzához hasonló, általános tünetekkel járó, vér útján terjedő betegség kezelés nélkül krónikus májbetegséget, májzsugort, vagy akár májrákot is okozhat. Védőoltás ugyan nincs, a korai felismerés azonban kulcsfontosságú, sokat fejlődött ugyanis a terápia, a korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően akár 2-3 hónap alatt meggyógyulhat a páciens.

A Hepatitis C vér útján fertőz, tévhit tehát, hogy tüsszentéssel vagy csókkal el lehet kapni. Védőoltás jelenleg még nem áll rendelkezésre, így a viszonylag általános, influenzához  hasonló tüneteket érdemes komolyan venni: gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság esetén javasolt mielőbb orvoshoz fordulni – mondta dr. Werling Klára, kiemelve, hogy sokszor tünetmentes a beteg, ráadásul itt, a Hepatitis B-vel ellentétben a besárgulás sem jellemző.

A diagnózisalkotás gyors, újbegyből vagy nyálból vett minta alapján 15-20 perc alatt megvan az eredmény, ami ha pozitív, mindenképpen további vizsgálatok szükségesek. A fertőzöttséget akkor lehet mindent kétséget kizáróan kijelenteni, ha az ún. PCR-reakció vizsgálat pozitív lesz. Az általános laborvizsgálat során kimutatott magasabb májenzim szint is segíti a kórkép felismerését. Ilyenkor érdemes 3-4 hónap múltán megismételni a vizsgálatot, és ha akkor is magasabb az érték, javasolt ellenagyagszűrést végezni – mondta dr. Werling Klára kiemelve, hogy a vírus a fertőzést követően 2-25 hetes lappangási idő után betegít meg és okoz tüneteket, az ellenanyagot pedig 6-8 hét után tudják kimutatni. 

Az egyetemi docens kiemelte, sokat fejlődött a terápia az elmúlt időszakban. Korábban ún. interferonos kezelést alkalmaztak, ami az 1 éves terápia esetén is mindössze 40-45 százalékban bizonyult hatékonynak, ráadásul olyan mellékhatásokat okozott mint a depresszió, a láz, a fogyás, az ízületi- vagy izomfájdalom. Ezzel szemben ma már elérhető az ellenanyagmentes gyógyszer, amely 2-3 hónap alatt teljes gyógyuláshoz vezet a páciensek 95-100 százalékánál, ráadásul pszichés és testi mellékhatások nélkül.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.