Több mint 60 tudományos munkát mutattak be angol nyelven hat ország (Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna) orvostan-, gyógyszerész- és biológushallgatói 2018. március 9-én a RECOOP – Frigyes Korányi Science Forumon. A Korányi Frigyes Szakkollégium társszervezésével idén először megrendezett diákkonferenciának a budapesti Danubius Hotel Gellért adott otthont. Az egynapos rendezvény célja volt, hogy platformot biztosítson más nemzetek munkacsoportjainak és kutatási területeinek megismerése, a hallgatói kutatómunka értékeinek bemutatására és új szakmai kapcsolatok kialakítására.

A Science Forumot a Korányi Frigyes Szakkollégium részéről szervező Egyed Bálint elmondta, hogy az ötlet és a megvalósítás egy néhány évvel ezelőtt köttetett partneri viszony eredménye, amely a Szakkollégium és az Egyesület a Regionális Együttműködésért az Egészségügy, Tudomány és Technológia Területén (Association for Regional Cooperation in the Fields of Health, Science and Technology – RECOOP HST Association) elnevezésű tudományos társaság között jött létre. A tudományos munkákat elbíráló bizottsági tagok a RECOOP HST Association tizenöt tagintézményéből, összesen hét országból érkező szaktekintélyek voltak.

A hallgatók kutatómunkáinak megismerésére hat előre meghirdetett plenáris szekcióban (Cardiovascular Diseases, Drug Development and Effects, Neurodegenerative Diseases, Translational Medical Research, Clinical Research, Medical Imaging) tartott ötperces összefoglaló előadások és az azt követő, poszterek előtt folytatott szakmai megbeszélések adtak lehetőséget. A legtöbb pontot elérő öt hallgató meghívást kapott a RECOOP HST Association éves tudományos kongresszusára (13th Bridges in Life Sciences Annual Conference, 2018. április 12-15., Hotel International, Zágráb), ahol szintén előadhatják tudományos munkájukat.

A RECOOP HST Associationt vezető dr. Vári G. Sándor záróbeszédében kiemelte, hogy az elhangzott előadások színvonala és a hátterüket képező kutatómunkák nemzetközi mércével mérve is nívósnak számítanak. A RECOOP HST Association a Science Forumon megemlékezett dr. Szabó Zoltán és dr. Kulka Frigyes professzorról, hangsúlyozva, hogy a két kiváló magyar sebész és kutató tudományos és oktatói munkája a mai napig példamutató. Dr. Vári G. Sándor kijelentette, hogy a Korányi Frigyes Szakkollégium és a RECOOP HST Association által négy évvel ezelőtt indított angol nyelvű tudományos diákkonferencia – amely az eddigi években több ízben is a Korányi Frigyes Tudományos Fórum részét képezte – nemzetközi szintű megrendezése sikeres és hasznos volt. Ezért a RECOOP HST Association a Science Forum megszervezését folytatja, és a Korányi Frigyes Szakkollégiummal 2019-ben is megrendezi.

Az absztraktfüzet a RECOOP HST Association weboldalán az alábbi linkre kattintva érhető el.

Egyed Bálint
Fotók: Király Anna

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.