Csaknem harminc, a Pető András Kar (PAK) Konduktív Gyakorló Általános Iskola tanulói által festett képet bocsájtottak online árverésre. A gyerekek alkotásaira a Pintér Galéria weboldalán lehet licitálni március 28-ig. A befolyó összegből az iskolában folyó művészeti tehetséggondozási programot támogatják, a többi között tervezik egy speciális zeneszoba létesítését, és az év közbeni képzőművészeti foglalkozások folytatását. Az aukció megnyitójának két háziasszonya dr. Zsebe Andrea mb. dékán, valamint Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas  operaénekes, érdemes művész, a Pető András Kar jószolgálati nagykövete volt, az eseményen Makray Katalin, a PAK sport-tehetséggondozási program fővédnöke és dr. Szász Károly kancellár is részt vett.

A kar mb. dékánja hozzátette, a tehetséggondozás másik két pillérét – a képzőművészeti és a zeneművészeti foglalkozásokat – mintegy 5 évvel ezelőtt indították útjára, szintén nagy sikerrel. Beszédében méltatta Rost Andrea jószolgálati nagykövet tevékenységét, a művész elhivatottságának köszönhetően ugyanis a gyerekeknek szóló tehetséggondozási program folyamatosan erősödik.

Feketéné dr. Szabó Éva mb. dékánhelyettes köszöntőjében hangsúlyozta: a konduktív pedagógia intenzitása és komplexitása miatt a konduktornak óriási lehetőség van a kezükben, a tehetség felfedezése és gondozása ugyanakkor hatalmas felelősség. Mint elmondta, a konduktív módszer sosem ígérte, hogy a cerebrális parézis összetett tünetegyütteséből minden tünet orvosolható, arra vállalkozott, hogy megtanít tanulni és küzdeni. Felhívta a figyelmet, hogy a galériában látható minden festmény, minden sporteredmény, minden teljesítmény mögött egy küzdő gyermek, és konduktorok összehangolt munkája, közreműködő művészek, illetve boldog családok állnak.

Vadász Zsuzsanna konduktor-művészetterapeuta az aukción résztvevő képek keletkezését ismertette beszédében. Kifejtette, az alkotások egy része a Nemzeti Tehetség Program keretében készült, kiválasztottak alkotásokat az általános iskola nyári integrált művészeti táborának képei közül, de rajzszakköri és néhány tanórai munka is bekerült a válogatásba. Vadász Zsuzsanna beszélt az alkalmazott technikákról, elmondta, olykor a zene és az irodalom erejét is felhasználta a gyerekek megihletésére.

Dr. Zsebe Andrea honlapunknak kifejtette, az aukció ötlete azért merült fel bennük, mert a nyári alkotótáborok rendkívül termékenyek, számtalan színvonalas alkotás születik a foglalkozások alatt, és úgy érezték, szélesebb közönségnek is meg kellene mutatni a gyermekekben lakozó tehetséget. Az online aukción befolyó pénzt a tehetséggondozás fejlesztésére fordítják majd, szeretnének létrehozni egy speciális zeneszobát, és ha a rendelkezésre álló összeg lehetővé teszi, a festmények eladásából folytatnák az év közbeni tehetséggondozási programot. Ez utóbbi pályázati forrás hiányban jelenleg szünetel.

Haszon Zsófia
Fotó: Tatai Balázs – Semmelweis Egyetem

Galéria

11kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.