A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány egyöntetű kuratóriumi döntése alapján egyszeri, egy összegű tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek azok a hallgatók, akik a korábbi, „Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Semmelweis Egyetemen” című TÁMOP projekt keretében részt vettek az egyetemen megvalósult felzárkóztatási és tehetséggondozási programban.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítványt dr. Szentágothai János és dr. Ribári Ottó alapította,  mindenkori célja az egyetem oktató, gyógyító és kutató tevékenységének támogatása. 2017 őszén az alapítvány kuratóriumának kezdeményezésére kérdőíves felmérést készített a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság, ennek keretében az egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, dolgozói, oktatói és kutatói, valamint a hallgatók szülei és betegek válaszoltak az alapítvány munkájához kapcsolódó kérdésekre. Összesen 1638 javaslat és visszajelzés érkezett az online kérdőívre. A válaszadók többsége az eszközbeszerzéseket és az infrastrukturális fejlesztéseket jelölte meg az alapítvány által támogatandó legfontosabb célnak. Minden második/harmadik válaszadó, összesen 697 fő gondolja úgy, hogy a hallgatói ösztöndíjak létrehozása lehetne az elsődleges feladata az alapítványnak.

Az alapítvány kuratóriuma elkötelezett amellett, hogy a kérdőív által feltárt igényeket lehetőségeihez képest megvalósítsa. Ennek a feladatnak az első lépése a felzárkóztatási és tehetséggondozási programban részt vevő roma egyetemi hallgatók támogatása.

Az Avicenna International College-dzsel közösen szervezett, az Európai Unió TÁMOP (TÁMOP 4.1.1. A-10/2/KMR Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Semmelweis Egyetemen) fejlesztési keretéből finanszírozott, összesen két évig tartó felvételi felkészítő program 2011 februárjában indult azzal a céllal, hogy pótolja mindazt a hiányt, amit a hátrányos helyzet jelent, és alkalmassá tegye a fiatalokat az orvosegyetemi tanulmányok megkezdésére. Az alapítvány által meghirdetett ösztöndíj egy félévre szól, összege egyszeri 150 ezer forint.

A program eredményeképpen több roma származású fiatal folytatja tanulmányait jelenleg is az egyetemen. A projekt fontos célja – a roma értelmiség kialakulásának elősegítésén túl – a kistelepüléseken lévő családorvosi állások betöltése, a roma lakosság egészségügyi ellátásának javítása is.

A pályázati adatlapot és a hallgatói jogviszony igazolást elektronikus úton kell benyújtani a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány Kuratóriumának címezve a sotealapitvany@gmail.com e-mail címre. Az ösztöndíj-pályázatok beadási határideje 2018. február 20., 12 óra. A pályázati felhívás innen, a pályázati adatlap pedig erről a linkről tölthető le.

Vona Zsófia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.