Telt ház volt az Egészségügyi Közszolgálati Kar Digitális Egészségtudományi Intézetének (DEI) idei nyílt napján. A Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) szemináriumi terme megtelt az egészségügyi rendszer működése iránt érdeklődő diákokkal, akik különböző előadásokon keresztül pillanthattak be az intézet működésébe. A nyílt napon bemutatkoztak a DEI oktatói, illetve a szakon tanuló hallgatók osztották meg eddigi tapasztalataikat a képzésről. Dr. Szócska Miklós, a DEI rektori megbízott vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: az egészségügy egy digitális átalakuláson megy keresztül, nemzetközileg is olyan fókuszban levő szakmáról van szó, ami egy biztos karriert jelent a résztvevőknek.

Dr. Szócska Miklós kiemelte, az egészségügy az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat a világon. Mint kitért rá, az egészségügyi ügyvitelszervező félúton helyezkedik el az orvos és az informatikus között, így jártas az egészség-, az orvos- és informatikai tudományokban is. Éppen emiatt, akik itt szereztek diplomát, keresettek a munkaerőpiacon. Közel 80 százalékuk a korábbi gyakorlati helyén kap állást – ismertette az adatokat. Mint fogalmazott, gyakorlatias szakembereket igyekeznek képezni, akik a hétköznapok során együtt dolgoznak a gyógyításban részt vevőkkel. Ennek érdekében a hagyományos értelemben vett oktatáson túl a hallgatók esettanulmányokon keresztül, valós életen alapuló gyakorlatorientált feladatok megoldásával csapatban, közösen mélyítik el tudásukat. Az itt tanuló hallgatóknak lehetőségük nyílik más szakmák képviselőivel is együtt dolgozni.

„Egészségügyi digitális generációt képzünk” – fogalmazott dr. Szócska Miklós, hozzátéve, hogy az ide járó hallgatók olyan ismeretekre tesznek szert, amivel a jövő egészségügyének kérdéseire is hatékonyan találják meg a választ. A technológiai lehetőségek folyamatosan új eszközöket adnak a gyógyítás kezébe, ami újabb és újabb kihívás elé állítja az egészségügyben dolgozókat, erre készítik fel a hallgatókat a képzés során – mutatott rá. A vezető szólt arról is, hogy a jövőben milyen változások várhatóak az egészségügyben, hogyan fog átalakulni az orvos-beteg kapcsolat; az adatvédelem fontosságát is hangsúlyozta, kiemelve, hogy az adat életet menthet, gyógyítani lehet vele. Beszédének végén úgy fogalmazott: az itt tanulók részesei lesznek a gyógyítás folyamatának.

A köszöntő után az intézet oktatói tartottak előadásokat az egészségügyi szervezés alapjai, digitális egészségügy, valamint az alkalmazott informatikai rendszerek az egészségügyben címmel. Az Óbudai Egyetem oktatója pedig az okos eszközök egészségügyben betöltött szerepéről beszélt. Ezt követően hallgatói élménybeszámolók következtek az egyetemi életről Életünk a DEI-ben címmel.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.