RS43283_KA-20160121-IMG_0648-scrMegnyílt a háromnapos Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyen a Semmelweis Egyetem mind az öt kara jelen van, így a felvételizők szombatig személyesen kaphatnak információt a karok képviselőitől. Emellett ingyenes, az egyetemet bemutató kiadvány is készült a rendezvényre, mely két-két oldalon ismerteti az egyes karokat, illetve a felvételi követelményeket.

A kiállítás első napján sokan keresték meg kérdéseikkel a Semmelweis Egyetem standjait. RS43286_KA-20160121-IMG_0660-scrJohn Annamária, a budapesti, Szent Angéla Gimnáziumból érkezett, mint elmondta, érdekli az egészségügy, és olyan pályát szeretne választani, ahol kisbabákkal foglalkozhat: szülésznő, esetleg védőnő lenne legszívesebben. Abban már biztos, hogy az Egészségtudományi Karra mindenképpen beadja a jelentkezését, és azért kereste meg a Semmelweis Egyetem standját, hogy a felvételihez szükséges tárgyakról és a későbbi elhelyezkedési lehetőségekről érdeklődjön.

Kun Rea, az ETK Hallgatói Önkormányzatának alelnöke, dietetikushallgató elmondta, már harmadik éve képviseli az Egészségtudományi Kart az RS43287_KA-20160121-IMG_0679-scrEducatio kiállításon. Mivel a karon sok szakirány van, sokan érdeklődnek, leginkább a gyógytornász és a dietetikus szakok iránt, de egyre többen kérdeznek a mentőtiszt és az ápoló szakokról is – fogalmazott. Kiemelte, a legtöbb diák célirányosan érkezik egy-egy szakiránnyal kapcsolatos kérdésekkel, de elvétve vannak olyanok is, akik még nem döntöttek, és csak általános információkra kíváncsiak. Velük gyakran előfordul, hogy a bemutatott szakirányok közül megtetszik valamelyik, és később oda is jelentkeznek – tette hozzá.

RS43293_KA-20160121-IMG_0726-scrErdősi Viktor a Gyógyszerésztudományi Kar Hallgatói Önkormányzata képviseletében vesz részt a kiállításon – szintén harmadik éve. Kérdésünkre elmondta, a legtöbb diák a felvételi ponthatárokra, a követelményekre, a kollégiumokra és az elhelyezkedési lehetőségekre kíváncsi. Az általános kérdések mellett magáról a gyógyszerészképzés részleteiről is sokan tesznek fel kérdéseket, és az is gyakori, hogy a diákok arról tudakozódnak, miben különbözik a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara a többi kartól és más egyetemek gyógyszerészeti karaitól – tette hozzá.

RS43302_KA-20160121-IMG_0758-scrFelvidéki Péter és Vass Máté a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskolából érkezett. Pétert elsősorban az orvostudomány érdekli, ezért az Általános Orvostudományi Karra fog jelentkezni. Kiemelte, hogy a praktikus információkon túl kíváncsi arra, hogy milyen az egyetemen a diákok és a tanárok kapcsolata, hogyan zajlanak a laboratóriumi gyakorlatok és mik a legfontosabb alaptantárgyak. Máté a kémiához és a biokémiához vonzódik leginkább, ezért a Gyógyszerésztudományi Karra szeretne járni, de mint mondta, a végső döntést a kiállítás tapasztalatai alapján fogja majd meghozni.

RS43300_KA-20160121-IMG_0748-scrPapp Tímea Veresegyházról érkezett, elsősorban általános információk érdeklik. Mint fogalmazott, a kollégiumokról és az egyetemi életről szeretne többet megtudni. Mindenképpen fogorvos szeretne lenni, és mivel a Semmelweis Egyetemen a legerősebb a fogorvosképzés, szinte teljesen biztos abban, hogy ide adja be a jelentkezését első helyen. Döntését a képzés színvonala mellett azzal indokolta, hogy több ismerőse jár a Semmelweis Egyetemre, és a várost is vonzónak találja.   

A 2016-os felvételi eljárásban a Semmelweis Egyetemen a nappali képzésre felvehető hallgatók száma orvos- és egészségtudományi területen 997 fő, míg az esti, levező képzésre 967. Ezen felül társadalomtudományi területen 127 főt vehet fel az egyetem esti, levelező képzésre – derül ki a felvi.hu táblázatából

Az itt végzett hallgatók átlagosan kevesebb, mint két hónap alatt elhelyezkednek, az itt végzettek közel kilencven százaléka ismét ide jelentkezne, ha pályaválasztás előtt állna.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara a szakterületen országos szinten vezeti a karok rangsorát. Az orvosi képzési területen a felvételi eljárásban két érettségi vizsgatárgy elfogadott: biológia, valamint fizika vagy kémia – mindkettőt emelt szinten kell teljesíteni. A ponthatár 2015-ben az államilag támogatott nappali képzésben 432 volt.

RS43295_KA-20160121-IMG_0732-scr (1)Az Egészségügyi Közszolgálati Kar meghatározóan társadalomtudományi orientáltságú, de határterületi képzéseket is integráló kar. A 2016/17-os tanévben négy akkreditált graduális képzést indít: egészségügyi szervező alapképzés, szociális munka, mentálhigiénés családtudományi, valamint családterápiás és egészségügyi menedzser mesterképzés.

Az Egészségtudományi Kar magas szintű képzést és versenyképes oklevelet biztosít az egészségtudományok területén. Képzési kínálata alapképzésekből (ápolás és betegellátás, egészségügyi gondozás és prevenció, orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus, egészségügyi szervező), mesterképzésekből (táplálkozástudomány, ápolás, fizioterápia), valamint számos szakirányú továbbképzésből áll.

A Fogorvostudományi Kar ötéves képzését elvégzők fogorvos doktorok lesznek, az itt megszerzett oklevél feljogosítja őket a hivatás önálló gyakorlására. A felvételi követelmény két emelt szinten teljesített érettségi (biológia és kémia vagy fizika). A kar népszerűségét mutatja, hogy 2015-ben a hasonló képzések közül ide lehetett a legmagasabb pontszámmal (429) bekerülni.

A Gyógyszerésztudományi Kar a minőségi mutatók és a képzési rangsorok alapján hagyományosan első helyen áll a szakterületi összehasonlításban. A karra eddig minden esetben csak felvételi többletpontok segítségével lehetett bejutni. A gyógyszerészdiplomát szerzők sokféle munkahely közül választhatnak, napjainkban egy Budapesten végzett gyógyszerészre 3-4 állásajánlat jut.

További részletek a karokról az alábbi linken elérhető kiadványban olvashatók.  

A felvételizők február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, illetve felsőfokú szakképzésekre. Idén is csak online, az e-felvételi rendszerében adhatók le a jelentkezések. A 2016-os minimumponthatárok erre a linkre kattintva érhetők el. 

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.