Minden eddiginél több, mintegy 360 diák vett részt az idei tehetségnapon a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program keretében, immár 12. alkalommal. A partner középiskolák diákjai számára évente megrendezett nyílt nap lehetőséget nyújt a tanulóknak, hogy megismerkedjenek az egyetem klinikáin, intézeteiben folyó munkával.

Dr. Fekete György, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program elnöke, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika professor emeritusa a rendezvényen elmondta, a tehetséggondozó program egyik vezető lehetősége, hogy mentorok segítik a programba bekerült, legkiválóbb egyetemi hallgatókat. A nyílt nappal szeretnének kedvet csinálni az orvosi, kutatói hivatáshoz – fogalmazott.

Szluka Beáta, a tehetségprogram koordinátora kiemelte, minden eddiginél több diák vett részt az idei tehetségnapon, összesen 360-an voltak kíváncsiak a rendezvényre, akik a délelőtt folyamán különböző klinikákra és intézetekbe látogathattak el a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programban részt vevő hallgatók vezetésével. Szluka Beáta hozzátette, a visszajelzések minden évben pozitívak, sok diák dönt a Semmelweis Egyetem mellett a nyílt nap programjainak hatására. Az esemény részeként hagyományosan egy kiemelkedő oktatót kérnek fel a középiskolások érdeklődését felkeltő, egyúttal az egyetem szellemiségét is képviselő előadásra. Idén dr. Zsembery Ákos, az Orálbiológiai Tanszék egyetemi docense tartott előadást „Az emberi hámsejtek és a baktériumok közötti kommunikáció” címmel. Ebben összekötötte az egyetem oktatás melletti két fontos alaptevékenységét: a kutatást és a gyógyítást. Előadásában a cisztás fibrózison keresztül mutatta be, milyen veszélyes is lehet, ha a baktériumok közötti egyensúly felborul. A cisztás fibrózis egy örökletes betegség, a 7. kromoszóma adott génjének meghibásodása miatt jön létre. A génkárosodás miatt a klorid-ion és a víz a mirigyekbe nem vagy alig jut át, így a legutakban sűrű váladék képződik, ami besűrűsödik, ezáltal a szervezetből nem tud rendesen kiürülni, mintegy dugót képez – mutatta be a betegséget.

Dr. Zsembery Ákos szerint a mikrobióta kérdés – meghatározott helyen lévő mikroorganizmusok összessége – már nem csak szakmai körökben, hanem egyre nagyobb nyilvánosság előtt is kezd ismert lenni, ezért is választotta ezt a témát. A baktériumokkal együtt élve ki kell használni azokat az előnyöket, amiket ezek adnak, ha viszont felborul az egyensúly, nagyon komoly betegségek is kialakulhatnak, ahogy ezt a cisztás fibrózisnál is látni lehet – fogalmazott.

A diákok az előadás után egy kötetlen beszélgetésre is meghívást kaptak, ahol a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program hallgatói személyes példákon keresztül mutatták be, hogy miért érdemes az egyetemet választani, milyen eredményeket érhetnek el, milyen az egyetemi hallgatói élet, milyen előnyei, lehetőségei vannak ennek a programnak.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Adrián Zoltán

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.