A daganatsejtek anyagcsereváltozásait kutatja a daganatok növekedésének megértése és új terápiás fejlesztések céljából dr. Sebestyén Anna, aki jelenleg tudományos főmunkatársként vezeti az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben a Tumorbiológiai, valamint a Sejt- és Szövettenyésztő Laboratóriumok munkáját. A többi közt Bolyai-ösztöndíjjal, Honoris Causa kitüntetéssel és Hugonnai Vilma emlékéremmel is rendelkező kutatónő négy gyermek édesanyja.

Dr. Sebestyén Anna nem orvos vagy kutató családból származik, még középiskolában döntötte el, hogy kutató szeretne lenni, és annak ellenére, hogy akkori tanárai nőként a pedagógus pályát javasolták számára, ő mindvégig kitartott az elképzelése mellett – emlékszik vissza a kezdetekre. Mindig is érdekelte a biológia és a kémia, így egyértelmű volt számára, hogy orvos-biológiai jellegű kérdésekkel szeretne foglalkozni. Biológusként az egyetem mellett kutatói munkát is végeztek, ekkor került az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetbe, ahol azóta is dolgozik.

Az egyetemi és az akadémiai világban még mindig kevés a női vezető, aminek okát dr. Sebestyén Anna elsősorban abban látja, hogy a nők sokkal nagyobb szerepet vállalnak a gyereknevelésben, fontos feladatuk a családi boldogság megteremtése és fenntartása. Ez nem kis teher, és ha folyamatos küzdelmet kell folytatni, akkor egy nő előbb-utóbb választani fog, és sokszor inkább a családi igények irányába billen a mérleg – vélte. Nekem szerencsém van, a férjem mindig azt mondja, csak csináljam, amit szeretnék, ő mindenben támogat engem, emellett édesanyám is sokat segít – mondta. Dr. Sebestyén Anna szerint a családi és a tudományos élet harmóniájának megteremtése nem könnyű feladat, és az embernek néha lelkiismeret-furdalása van egyrészt az otthoniakkal szemben, vagy ha éppen miattuk a munka szorul hátrébb, akkor pedig például a tanítványaival szemben. Folyamatos egyensúlyozásra van szükség a kettő között, ami sokszor nem könnyű, de ha sikerül, akkor nagy örömet jelent – vélekedett.

„Elégedett vagyok, hiszen úgy érzem, előre tudtam haladni a ranglétrán. Sikerült elérnem, hogy önálló munkacsoportom van, és sok helyen számítanak a véleményemre, de ennek eléréséhez és fenntartásához elengedhetetlen a biztos családi háttér” – fogalmazott. Véleménye szerint fontos a támogató munkahelyi környezet, ahol a nőknek lehetőségük van rugalmasabb munkaidőben dolgozni. Fontosak a jó kollégák és a csapatmunka, amiben meg kell tanulni együttműködni, mire vezetői lehetőséget kap a kutató. Ehhez egy jó mentortól rengeteget kell tanulni, és a főnökök, vezetők hozzáállásán, támogatásán is múlik, hogy ki marad a pályán. Motiváló lehet a gyesen otthon lévőknek, ha oktathatnak, előadhatnak egy-egy konferencián, ezzel is segítve, hogy benne maradjanak a tudományos vérkeringésben.

A fiatal kutatónőknek azt tanácsolja, hogy semmiképpen se adják fel: nem szabad megijedni a lehetőségtől, hogy az ember gyerekek mellett is folytassa tudományos karrierjét – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nők egyébként családi feladataik miatt ösztönösen tanulják meg, hogyan szervezzék életüket és figyeljenek több dologra is egyszerre.

Dr. Sebestyén Anna pályája elején elsősorban azokkal a növekedési zavarokkal foglalkozott, amik lehetővé teszik a limfóma- és leukémiasejtek korlátlan osztódását az emberi szervezetben. Ebből következett, hogy a jelátviteli folyamatokkal kezdtek foglalkozni, az mTOR kináz (mammalian target of rapamycin), jelátviteli csomóponti szerepének és szabályozási zavarainak kutatásait kezdték meg. Ennek a molekulának fontos szerepe van a sejtek anyagcseréjének szabályozásában is. Ezzel összefüggésben kezdte el a kutatónő és munkacsoportja a daganatsejtek anyagcsereváltozásait vizsgálni, hogy ott olyan támadáspontokat találjanak, ami felhasználható lehet a daganatterápiában. Jelenleg szolid tumorokban vizsgálják a tumorsejtek jellegzetes anyagcsereváltozásait, és olyan lehetőségeket keresnek, amivel ezeket fel lehet térképezni, nemcsak egyes sejtekben, hanem a daganatos szövetben.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.