A Semmelweis Egyetem öt munkatársa – dr. Krenács Tibor, dr. Molvarec Attila, dr. Müller Veronika, dr. Polgár Csaba, dr. Szijártó Attila  – vette át az MTA doktora címet tanúsító oklevelét dr. Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől és dr. Kovács L. Gábortól, az MTA Doktori Bizottságának elnökétől. A Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében összesen 65-en kaptak oklevelet.

Dr. Krenács Tibor, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos főmunkatársa a többsejtű élőlények sejtjei közötti kommunikáció mechanizmusai közül a közvetlen sejt-sejt közötti kommunikációs csatornákat vizsgálta állatkísérletekben, valamint emberi normál és daganatos szövetekben, többféle morfológiai, genetikai, szövettenyészeti és betegkövetési módszerrel – áll az MTA honlapján olvasható méltatásban.

Dr. Molvarec Attila, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa doktori értekezése a gyakori és nagy mortalitású preeclampsia, azaz a terhességi magas vérnyomás betegség kórlefolyásának komplex vizsgálati eredményeit foglalja össze. A dolgozat tudományos eredményei korszerű és sokoldalú módszereken nyugszanak, hazai és nemzetközi kollaborációs munka eredményeként – olvasható az akadémia oldalán.

Dr. Müller Veronika egyetemi tanár, a Pulmonológiai Klinika igazgatóhelyettesének kutatásai kimutatták, hogy hormonálisan meghatározott nemi különbségek mutatkoznak az átültetett szervek káros működésének kialakulásában. Az MTA honlapján olvasható bemutató szerint a tüdőgyógyászati kórképek kialakulásában fontos szerepet játszó dohányfüst káros hatásait is vizsgálta, valamint igazolta a légúti hámsejtek dohányfüst hatására kialakuló károsodásának egyes útvonalait, és azonosította a károsodás kivédésében fontos tényezőket.

Dr. Polgár Csaba, az Onkológiai Tanszék vezetője, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese, az OOI Sugárterápiás Központjának vezetője fő kutatási területét az emlődaganatok sugárterápiája során alkalmazott új sugárterápiás technikák kifejlesztése és Magyarországon való bevezetése képezi – ismerteti az akadémia.

Dr. Szijártó Attila egyetemi docens, az I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatóhelyettesének érdeklődési területe elsősorban a máj, epe és hasnyálmirigy megbetegedéseinek sebészete. Az MTA ismertetője szerint innen indultak ki kutatásai is, melyekben főleg a (máj)sebészet napi klinikai kérdésfeltevéseinek hátterében álló kórélettani folyamatokat vizsgálta. Ezen belül is külön hangsúlyt kapott a vértelenséggel összefüggő, ún. iszkémiás és reperfúziós kórállapotok vizsgálata, illetve ezen kórfolyamatokat befolyásoló kezelések kutatása.

Az MTA doktora címre 1995 óta lehet pályázni, azóta 2425-en nyújtottak be pályázatot, és 1769 kutató szerezte meg a címet. Az új MTA-doktorok tudományterületenkénti megoszlása alapján a legtöbben, 24-en az élettudományok, 21-en a matematikai és élettelen természettudományok, 20-an pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok művelői. Az MTA új doktorainak teljes névsora és bemutatkozása az MTA honlapján olvasható.

KEE
Forrás és fotó: MTA

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.