A Smohay János-díjas és Strabag Festészeti Díjjal kitüntetett Moizer Zsuzsa műveiből nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. Az eseményt dr. Tímár József, a Doktori Tanács elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy a szalon tekintélyét és hírnevét növeli, ha olyan művész képeit állíthatják ki, akinek egyebek mellett Rómában, Belgrádban vagy az Ernst Múzeumban is volt már kiállítása. A művész beszélgetőpartnere Sárvári Zita esztéta, a Deák Erika Galéria vezetője volt.

Moizer Zsuzsa a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett, leginkább akvarell és olajfestményei ismertek, de szobrászattal, installációk készítésével és rajzolással is foglalkozik. Számos hazai és nemzetközi intézményben szerepeltek már művei, egyebek mellett a Deák Erika Galériában, a Ludwig Múzeumban, a Budapest Galériában, az Ernst Múzeumban és a Kortárs Művészeti Intézetben is. Ahhoz, hogy valaki a pályán maradjon nemcsak tehetség kell, hanem kitartás és „őrültség” is – mondta Moizer Zsuzsa, majd hozzátette: az alkotásokhoz pedig bátorság és az önmagunkba vetett hit is szükséges. Az, hogy a mai napig aktívan alkot, részben Deák Erikának, a nevét viselő galéria tulajdonosának is köszönhető. Több mint 12 éve dolgoznak együtt, az ösztönzése és támogatása mindig nagy motiváló erőt nyújtott – számolt be Moizer Zsuzsa.

Sárvári Zita szerint a művész mindig egy adott téma köré szervezi munkáit és több aspektusból is körbejárja. Festészete sokat változott az elmúlt időkben – mondta az esztéta példaként említve, hogy a korábbi alkotásaiban nem volt jelen a térábrázolás. Egyetemi éveit követően önarcképeket készített, majd ún. zoomorf lények, azaz embertestű állatok kerültek előtérbe a vásznain. Mint mondta: leginkább tragikus vagy drámai jelenetekben ábrázolta ezeket a teremtményeket. A szalonban kiállított képek többsége két éve készült egy utazás alkalmával – ismertette a beszélgetés során Moizer Zsuzsa. Közel három hónapot töltött Hawaiin, ez idő alatt 19 festményt készített. Nagy hatást gyakoroltak rá a helyi lakosok, a legendák és a sziget mitológiája, amely majdnem mindig a természetközeliségből fakad: a madarak, a virágok, a fák és a szivárvány mind visszatérő motívum az alkotásaimon – fogalmazott a festő. Moizer Zsuzsa tárlata 2017. december 10-ig tekinthető meg a Semmelweis Szalonban előzetes bejelentkezés után. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu, tel.: 06 20 825-9180)

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.