A védőnői, szülésznői és gyermekápolói szakma aktuális kérdéseit és a legújabb tudományos eredményeket bemutató előadások hangzottak el a huszonnyolcadik alkalommal megrendezett Országos Védőnő-Szülésznő-Gyermekápoló Konferencián, amelyen többek között a Semmelweis Egyetem szakemberei is előadásokat tartottak. A kétnapos rendezvényt – melynek helyszíne idén is a Nagyvárad téri Elméleti Tömb volt – a Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatósága, a Magyar Ápolási Egyesület és a Magyar Védőnők Egyesülete szervezte. A konferencia első napján a védőnőké, a másodikon pedig a szülésznőké és gyermekápolóké volt a főszerep.

Dr. Ács Nándor, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója a kétnapos program második napjának megnyitóján mondott köszöntőjében kiemelte, a szülésznők, védőnők, gyermekápolók kiemelt szereplői az ellátásnak, a napi szülészeti, nőgyógyászati munka során rendkívül fontos a folyamatos segítségük, együttműködésük. Az elhivatottság mellett elengedhetetlen, hogy magas szakmai színvonalon végezzék a munkájukat – mint ahogyan azt teszik is – az édesanyák és az újszülöttek érdekében. A képzésüket biztosító Egészségtudományi Kar az egyetem egyik legerősebb kara, mind nemzetközi elismertsége, mind pedig kapcsolatrendszere szempontjából – tette hozzá.

Mészáros Magdolna, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Ápolási és szülésznői tagozat vezetője kitért arra, hogy ma már a családbarát, szoptatóbarát szempontoknak igyekszik megfelelni minden kórház. Elmondta, a szülésvezetés nemcsak a szülő nő, és az egészségügyi személyzet magánügye, hanem az egész családé is. Új szempontként említette a szülés körüli élményeket, amely nem csak az anyának, hanem az újszülöttnek is meghatározó. Segíteni kell a kettőjük minél szorosabb kapcsolatát, ebben a gyermekszakápolóknak nagyon nagy szerepük van – hangsúlyozta Mészáros Magdolna.

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: „az egészségügyön belül az önök hivatása az egyik legszebb, hiszen ott vannak egy új élet születésénél”. Azt kívánta a leendő szülésznőknek, védőnőknek és gyermekápolóknak, hogy ebben az országban gyakorolják ezt a szép és nemes hivatást.

Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznő Szekció elnöke hangsúlyozta, a szülésznői kar csak akkor tud a társadalom és a szakma kihívásainak megfelelni, és jogosan kívánt nagyobb önállóságot elérni, ha tevékenységét hivatássá fejleszti. Elmondta, 2005 óta adják át a konferencia keretében a tiszteletbeli szülésznői díjat azoknak a szakembereknek, akik kiemelkedően sokat tettek a magyar bábaság ügyéért. Az idei díjazott dr. Szervényi Péter, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense. A családközpontú szülészeti gyakorlat és a hazai pszichoszomatikus szülészet-nőgyógyászati mozgalom egyik első alakja, 25 éve központi szervező figurája. Az együttszülések egyik első kezdeményezője. A tiszteletbeli címet Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke adta át.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Kudar Zsolt

Galéria

7kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.