Mintegy harmincmillió forintot adományozott a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikának a Gyermekleukémia Alapítvány. A felajánlásnak köszönhetően három darab, egymással összekapcsolható sürgősségi betegfigyelő monitorral bővül a klinika eszközparkja – mondta dr. Szabó András. A klinikaigazgató hozzátette, az új berendezésekkel folyamatosan nyomon tudják követni a beteg gyermekek életfunkcióit, ráadásul a gépek egy központi monitorrendszer segítségével össze vannak kapcsolva, így a nővérek, orvosok azonnal értesülnek az állapotváltozásról.

Nagyon lassan megy át a köztudatba, hogy gyermekonkológiai betegségek nagy része már gyógyítható – mondta dr. Szabó András. A klinikaigazgató kitért rá, hogy a leukémia egyik típusában, az akut limfoid leukémiában már a gyermekek mintegy 90 százaléka véglegesen gyógyítható Magyarországon. A súlyos állapotban lévő pácienseknél nélkülözhetetlen az életfunkciók folyamatos ellenőrzése – emelte ki. Mivel a most kapott sürgősségi betegfigyelő eszközök egy központi monitor segítségével össze vannak kapcsolva, azonnal be tudnak avatkozni, ha keringés-, légzés- vagy vérnyomásváltozás lép fel a betegeknél. Egy applikáció pedig azt is lehetővé teszi, hogy az orvosok mobiltelefonjuk segítségével is nyomon tudják követni a gyermekek életfunkcióit.

Fodor Zsuzsa, az alapítvány kurátora elmondta, 14 éve segítenek a leukémiás gyerekek helyzetén, és azt látják, hogy egyre több rákos gyereket tud az orvostudomány hatásosan kezelni. Ehhez azonban elengedhetetlen a modern orvostechnikai eszközök elérhetősége, az érintett családok anyagi és lelki támogatása, ezeken a területeken igyekeznek segíteni – hangsúlyozta.

Magyarországon évente 300-350 új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak a gyermekek körében, országszerte hét centrumban látják el őket, körülbelül minden második gyermek kerül a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikára.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.