A Semmelweis Egyetem Innovációs Igazgatósága szervezésében technológia-transzfer képzésben vettek részt az igazgatóság és az egyetem különböző karainak munkatársai, illetve a legnagyobb magyarországi egyetemek releváns szakterületének vezetői. Az oktatás célja az volt, hogy a Jeruzsálemi Héber Egyetem technológia-transzfer vállalkozásának, a Yissum szakemberének vezetésével megismerhessék azokat a jó gyakorlatokat, amelyek a világ 3. leginnovatívabb országává teszik Izraelt a World Economic Forum 2017-18-as felmérése szerint.

A négynapos képzés során a munkatársak megismerkedhettek az izraeli innovációs ökoszisztémával, a mai gyakorlatnak megfelelő hatékony technológia-transzfer folyamatokkal és jogi keretekkel, a szellemi termék-menedzsment legújabb trendjeivel, valamint a szakterület legfontosabb üzletfejlesztési, marketing és értékesítési lehetőségeivel.

A Yissumot bemutató előadáson dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes köszöntőjében méltatta a Jeruzsálemi Héber Egyetem eredményeit a kutatás és technológia-transzfer területén. Hangsúlyozta, hogy bár a Semmelweis Egyetem Közép-Európa egyik vezető orvostudományi egyeteme különösen az oktatás és a kutatás területén, de – a magyar felsőoktatási intézményekhez hasonlóan –a technológia-transzferben még vannak fejlődési lehetőségei. A sikerhez vezető úton a legfontosabbnak azt tartotta, hogy egy közös nyelv alakulhasson ki az innováció és a technológia-transzfer terület képviselői, valamint az egyetem oktatói és kutatói között.

Balogh András innovációs igazgató elmondta, hogy tavaly decemberben az Izraeli Nagykövetség meghívására vettek részt egy tanulmányúton Izraelben, ahol a program részeként megismerkedhettek a Yissum tevékenységeivel is. Ekkor fogalmazódott meg benne az igény, hogy az izraeli technológia transzfer kollégákat elhozza az egyetemre egy képzés keretében. Reményét fejezte ki, hogy a Yissum egyedülálló eszközrendszerének a hazai gyakorlatba történő bevezetése már rövidtávon is nagyban hozzájárulhat a sikeres technológia-transzfer és vállalkozásfejlesztési tevékenységek megerősítéséhez és a kutatási tevékenységek finanszírozásához.

Tamir Huberman, a Yissum információs és marketing vezetője előadásában bemutatta, hogy melyek azok a tényezők, amelyek Izraelt sikeressé teszik az innováció és a startupok területén. Ismertette a Héber Egyetemen 1964-ben alapított technológia-transzfer for profit cég működési elveit, folyamatait, valamint azokat az eszközöket és gyakorlatokat, amivel elérhették, hogy működésük kezdete óta már több, mint 10 ezer bejegyzett szabadalommal rendelkezhessenek.

Vona Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

4kép