Sri Chinmoy festményeinek másolataival gazdagodott a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete. A reprodukciókat a Sri Chinmoy Alapítvány ajánlotta fel az intézménynek. Az alkotások a kórtermeket és a közösségi tereket díszítik majd.

A ritka betegséggel élők és kezelőik számára különösen fontos, hogy érezzék, nincsenek egyedül – mondta dr. Molnár Mária Judit, a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója arra utalva, hogy a Sri Chinmoy Alapítvány festménymásolatokat ajándékozott nekik, hogy szebbé, otthonosabbá tegyék az intézményt. Az igazgató hangsúlyozta, speciális betegcsoportról van szó, akik sokszor magányosak és tanácstalanok a tüneteikkel, és nehezen boldogulnak az egészségügy útvesztőiben. Talán sokan nem is gondolják, hogy nemcsak a betegek vannak egyedül, hanem az őket ellátó orvosok, ápolók is, akik igyekeznek megtalálni az összefüggést a sokszor egymástól függetlennek tűnő tünetek között, keresik és fejlesztik a diagnosztikát és a lehetséges kezelési módokat. Ha azonban érzik, hogy gondolnak rájuk, támogatják őket, az sokat segíthet a hivatástudat, az embertársak iránti szeretet és a segíteni akarás fenntartásában – hangsúlyozta dr. Molnár Mária Judit. Egyúttal köszönetet mondott az alapítványnak, hogy Sri Chinmoy békét sugárzó művészetét elérhetővé tették számukra.

Szeidemann János, az alapítvány kuratóriumának elnöke megköszönte az intézetnek, hogy házigazdái lesznek az állandó kiállításnak. Mint mondta, 2008-ban kezdték a képadományozást azzal a céllal, hogy minél több helyre, elsősorban egészségügyi intézménybe jussanak el a 2007-ben elhunyt, a békéért küzdő spirituális mester alkotásai. Hangsúlyozta, a felajánlásnak kettős célja van: egyrészt szebbé szeretnék tenni a gyógyulók és gyógyítóik mindennapjait, másrészt így kívánnak valamiképpen köszönetet mondani az egészségügyben dolgozóknak mindazért, amit az emberekért tesznek.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.