Egy hatvan napos tesztprogram keretében október 30-tól az év végéig éjjel-nappal nyitva tart majd az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) könyvtára. Az EOK vezetősége által útjára indított projektben a Központi Könyvtár, a Hallgatói Önkormányzat és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) is segítséget nyújt.

Az EOK épületében található könyvtárat is a hét minden napján – beleértve a hétvégéket és az ünnepnapokat is – éjjel-nappal látogathatják az egyetem polgárai. A tavaszi szemeszterben végzett hallgatói-dolgozói elégedettségi felmérés alapján született a döntés, hogy október végétől egy tesztprogramot indítunk, amelyben a hallgatók is fontos szerepet játszanak majd, ugyanis ők biztosítják az esti ügyeletet – mondta Hegedűs Judit, az EOK tömbigazgatója. Hozzátette: mind a hat karról jelentkeztek hallgatók a 20:00 és 09:00 közötti szolgálatra a BOE és a HÖK felhívására. Mivel a könyvtárat rendszeresen látogatják külföldi hallgatók, ezért a munkaköri feltételek között szerepelt például a kommunikációképes angol nyelvtudás. Az állásra összesen 52 fő jelentkezett, közülük 13 – köztük 8 magyar és 5 idegennyelvű – hallgató került kiválasztásra – ismertette az igazgató. A csoport élére koordinátort is választottak Papp Zsombor Mátyás, az Általános Orvostudományi Kar harmadéves hallgatója személyében, akivel kidolgozták egyebek mellett a beosztásokat és a kommunikációhoz szükséges csatornákat – tájékoztatott Hegedűs Judit.

A Központi Könyvtár által egy képzésen is részt vettek az egyetemisták, ahol szóban és írásban is tájékoztatást kaptak az elvégzendő feladatokról. Az éjjeli órákban az ügyeletesek csak felügyeletet látnak majd el, tehát a látogatók csak a helyben használható könyveket, anyagokat érhetik el, valamint az internethozzáférés is biztosított – ismertette Szluka Péter. A Központi Könyvtár igazgatója hozzátette: a könyvtárosi szakértelmet igénylő szolgáltatások (kölcsönzés, visszavétel, szaktájékoztatás) szünetelnek ezekben az órákban. A könyvtári forgalom leginkább a tavaszi és őszi vizsgaidőszakban nő meg mind az EOK, mind a Mikszáth Kálmán téri könyvtár esetében, de az EOK látogatottsága a szorgalmi időszakban is igen magas az előadások közelsége miatt – számolt be tapasztalatairól a Központi Könyvtár igazgatója. Jelenleg az EOK-ban található könyvtár 09:00 és 20:00 között tart nyitva, azonban a visszajelzések szerint a hallgatók gyakran este nyolc óra után is bent maradnának. Bár a Mikszáth Kálmán téri könyvtárban van lehetőség a non-stop tanulásra, a befogadóképessége korlátozott, ezért is merült fel az igény az EOK könyvtár meghosszabbított működésre.

A projekt ideje alatt mérik a könyvtár látogatottságát is, amely alapján a szervezők eldöntik, hogy a jövőben hogyan és milyen módon tartson nyitva. A tesztprogram költsége egy millió forint, melyet az EOK tömbigazgatóság biztosít. A célra elkülönített keretösszeg elsősorban a hallgatók illetményét és a szükséges biztonságtechnikai bővítések megkezdését tartalmazza (például biztonsági kamerák kiterjesztése) – tájékoztatott Hegedűs Judit.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.