Már kérhetik a Semmelweis Egyetem munkatársai a térítésmentes influenza elleni oltást annál a szervezeti egységnél, ahol dolgoznak – tájékoztatott dr. Antmann Katalin. A Kórházhigiénés Osztály osztályvezető főorvosa hozzátette, az ÁNTSZ által az egészségügyi dolgozók számára biztosított vakcinák beadását a klinikák saját hatáskörben szervezik meg, míg az elméleti intézetek és egyéb egységek munkatársai a Foglalkozás-Egészségügyi Szolgálaton keresztül kapják majd meg az oltásokat.

A 65 év felettieknek, illetve a krónikus alapbetegségben szenvedőknek mindenképpen ajánlott kérni az oltást – hangsúlyozta dr. Antmann Katalin. Az osztályvezető kitért rá, hogy minél nagyobb arányban részesülnének védőoltásban a járó- és fekvőbeteg-ellátásban a betegekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő munkatársak, annál kevésbé lesz esély arra, hogy átvigyék a páciensekre a fertőzést; emellett persze fontos szempont, hogy ők maguk sem esnek ki a munkából a betegség miatt. Hozzátette, ugyan az ÁNTSZ igény szerint biztosít ingyenes influenza elleni oltóanyagot az egészségügyi dolgozók számára, sajnos az érintettek kis százaléka szokta csak kérni, ezért is fontos, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségről.

Dr. Antmann Katalin elmondta, hogy az inluenza elleni oltóanyag összetétele minden évben más, hiszen folyamatosan változnak az influenza vírusok. A védettség a többi oltáshoz hasonlóan körülbelül két hét alatt alakul ki. A vakcinát az influenza járvány kitöréséig érdemes beadatni, amely jellemzően január-február környékére tehető. Az osztályvezető kitért rá, az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján nem kell számolni különösebb szövődményekkel a vakcina beadását követően. Kiemelte, hogy lehetőség szerint mindenki vigye magával az oltási kiskönyvét.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.