A gyógyszerészet iránt hagyományosan nagy az érdeklődés, minden évben túljelentkezés tapasztalható a Gyógyszerésztudományi Karon (GYTK), ebben a tanévben 150 új hallgató kezdhette meg itt tanulmányait. A friss diplomás gyógyszerészek átlagosan egy hónap alatt tudnak elhelyezkedni a szakma különböző területein, a Quacquarelli Symonds (QS) szakterületi rangsorában pedig a világ 150 legjobb gyógyszerészeti képzésében szerepel a GYTK. Dr. Zelkó Romána dékán a szeptember 25-i gyógyszerészek világnapja alkalmából elmondta, a kutatások és további ipari együttműködések érdekében a karon műszaki fejlesztéseket terveznek.

Aki ide jön, olyan segítő hivatást választ, amely mögött komoly tudományos háttér áll, tudása ötvözi a vegyészi és orvosbiológiai ismereteket, amely a gyógyító munka részeseként végzett tevékenység során szilárd hátteret nyújt a helyes gyógyszeralkalmazás biztosításához – összegezte a dékán. Dr. Zelkó Romána szerint a felvételizők választását befolyásolja, hogy 2010-től a gyógyszerészet társadalmi és egészségügyi presztízse mind a közvetlen lakossági, mind a kórházi gyógyszerészet területén bekövetkezett modellkorrekcióknak és kompetenciabővülésnek köszönhetően jelentősen emelkedett. A friss diplomásaink kevesebb mint egy hónap alatt a szakma különböző szegmenseiben kezdik meg karrierjüket, amelyek közül az egészségügy a domináns: 80 százalékra tehető azoknak az aránya, akik közforgalmú gyógyszertárakban dolgoznak, 10-15 százalék a kórházi-klinikai területet választja – ismertette a dékán. A többiek a gyógyszeripar különböző területein (kutatás-fejlesztés, minőségbiztosítás, marketing), valamint a gyógyszerengedélyezéshez kapcsolódó munkakörökben (törzskönyvezés, gyógyszerhatóság) kezdenek el dolgozni – tette hozzá. A Semmelweisen végzett gyógyszerészeket szívesen fogadják Európa más országaiban is. Dr. Zelkó Romána kiemelte, hogy az elvándorlás kisebb mértékű, mint az egészségügy más területein, ugyanakkor, mint mondta, a külföldön, jellemzően posztdoktori ösztöndíjak keretében megszerzett tapasztalatok, ismeretek hazai hasznosítása mindenki számára jó lehetőséget jelent.

Dr. Zelkó Romána rávilágított, hogy a kar kis méretéhez képest előkelő helyen szerepel a nemzetközi szakterületi rangsorokban, a gyógyszerészeti képzésben a top 150 egyetem közt végzett a Semmelweis a QS 2017-es listáján. Ez a GYTK magas színvonalú tudományos eredményeinek köszönhető például a farmakológiai, neuropszichofarmakológiai, gyógyszerészi kémiai, valamint gyógyszerhatóanyag-hordozórendszer formulálására irányuló kutatások területén. A dékán az aktuális kutatások közül kiemelte az egyetem munkatársainak (Dr. Bagdy György, dr. Juhász Gabriella) közreműködésével készült, nemrégiben publikált elektronikusan elérhető és kereshető ún. multimorbiditási, vagyis különböző betegségek együttjárását mutató térképet. Dr. Zelkó Romána fontosnak tartja, hogy a karon immár egy Lendület-kutatócsoport is működik – dr. Mándity István, a Szerves Vegytani Intézet új igazgatója vezetésével – aminek célja olyan mesterséges transzporterek létrehozása, amelyekkel ioncsatorna-defektusok, onkológiai és központi idegrendszeri kórképek válhatnak kezelhetővé.

A jövőbeli tervekről szólva dr. Zelkó Romána elmondta, hogy pályázatok bevonásával a kar olyan műszerfejlesztés előtt áll, ami szükséges ahhoz, hogy a gyógyszergyártásban „forró témának” számító makromolekuláris kutatásokat végezhessenek a biológiai készítmények formulására és stabilitáskövetésére vonatkozóan. A biologikumok egyébként már jó ideje részét képezik a tananyagnak, ugyanakkor a dékán szerint ezek egyre nagyobb térhódítása miatt szükséges a kutatásban való megjelenésük is a karon. A sikeres eszközpályázatokkal lehetőség nyílhat egy kari gyógyszervizsgáló labor létrehozására olyan műszeres felszereltséggel, ami további gyógyszeripari kutatásokat és ipari együttműködéséket tehet lehetővé.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.