Csaknem 6 millió forintos dialízisgéppel gazdagodik az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Vese és Művese Osztálya a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatának köszönhetően. Dr. Szabó Attila klinikaigazgató az ünnepélyes átadón elmondta, az adomány azért is jelentős, mert Magyarországon körülbelül 1 millió vesebeteg él, akik közül több ezren gyermekek. Az új készülékkel országos szinten látnak majd el veseelégtelen gyermekeket.

Az új vértisztító készülék a legmodernebbek közé tartozik, segítségével a legjobb körülmények között tudják kezelni a gyermekeket – mondta dr. Szabó Attila. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette, mivel Magyarország egyetlen, kizárólag gyermekekre specializálódott művese-állomása a klinikán működik, így a pályázaton elnyert csaknem 6 millió forintos készüléket az ország bármely tájáról érkező betegek kezelése során alkalmazzák majd.

Dr. Szabó Attila a dialízisgépről szólva hangsúlyozta, életmentő készülékről van szó, amelyre akkor van szükség, ha a vese nem képes ellátni méregtelenítő funkcióját. A vértisztító kezelés segíti ugyanis át a gyermekeket a veseelégtelenségből a veseátültetésig. A klinikán az új készülékkel együtt jelenleg hat dialízisgép van, amelyekkel 12 gyermeket kezelnek rendszeresen, heti 3 alkalommal, míg 2-en kapnak átmenetileg kezelést.

A K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatán a Semmelweis Egyetemen kívül 2 budapesti és 20 vidéki egészségügyi intézmény is nyert új orvosi műszereket.

KT
Fotó: Senger Nikolett- Józsefváros Újság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.