Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke tett látogatást az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. A püspök először a klinika könyvtárának relikviáit tekintette meg, közöttük az intézet első látogatójának, Széchenyi István és feleségének bejegyzését, az első beteg 1839. augusztus 15-én íródott kórlapját, valamint az alapító Schöpf-Merei Ágost utódának, Bókai Jánosnak az 1852-ben írt könyvét, melyet ma Szervezeti és Működési Szabályzatnak neveznénk. Bemutatták számára azt az 1800-as évek végén Amerikában készített intubációs készletet is, mely segítségével sok diftériában szenvedő gyermeket lehetett a fulladástól megóvni.

Az egyházi vezető ellátogatott az újszülött intenzív és a gasztroenterológiai osztályra is, majd a Koós Aurél előadóteremben folytatott beszélgetést a munkatársakkal. Itt dr. Szabó Attila igazgató hangsúlyozta, hogy bár a klinika feladata elsősorban a test betegségeinek kezelése, de ugyanolyan fontos a betegekkel és családjukkal való szoros kapcsolat. Ennek részeként a klinikán pszichiáterek és pszichológusok is foglalkoznak a betegek és családjaik lelki problémáival.

A püspök szólt egyebek mellett arról is, hogy a látogatás ideje egybeesik a reformáció kezdetének 500 éves évfordulójával és a Magyar Református Egyház megalapításának 450. évfordulójával.

Forrás: I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Galéria

4kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.