A Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet tudományos ülést rendezett dr. Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár, az intézet volt igazgatója, az MTA rendes tagja 70. születésnapja alkalmából. A rendezvényen köszöntőt mondtak pályatársai, tanítványai pedig tisztelgő tudományos előadásokat tartottak.

Elsőként dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója az intézet és saját maga nevében mondott köszönetet az ünnepeltnek szakmai és baráti támogatásáért. Leszögezte, hogy az ünnepségen megjelentek mindegyike életre szóló élményt kapott tőle, jókívánságként pedig sok erőt kívánt dr. Falus Andrásnak további céljai eléréséhez.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, dr. Lovász László emlékeztetett, hogy a 70 éves kor az egyetemi emberek, akadémikusok számára nyugdíjazásuk miatt is mérföldkőnek számít. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel dr. Falus András érdeklődése rendkívül sokféle, ezért nagy eséllyel nyugdíjas évei is mozgalmasan telnek majd. Felidézte, hogy diákkoruk óta ismerik egymást az ünnepelttel, aki szinte reneszánsz emberhez illően érdeklődő természetű, ezért úgy is sok közös témájuk volt, hogy egyikük matematikus, másikuk pedig biológus. Köszöntője végén sok eredményt kívánt dr. Falus Andrásnak mind a tudomány, mind a közszolgálat területén.

Dr. Fésüs László, az MTA Biológiai Osztályának elnöke többek között a debreceni munkatársak, akadémikustársak nevében is köszöntőt mondott. Mint elmondta, dr. Falus Andrással az 1970-es évek óta ismerik egymást, amikor dr. Gergely János immunológus szellemi holdudvarához tartozva elkezdtek együtt dolgozni. Felidézte, hogy az ünnepelt mindig legalább annyira örült mások sikerének, mint a sajátjának. A 90-es években került dr. Falus András egyetemi környezetbe, ami illett a sokoldalúságához, tudásához, kapcsolatrendszeréhez – ismertette pályáját. Hangsúlyozta, hogy több mint 30 PhD-értekezés született dr. Falus András témavezetésével, aki új irányvonalat hozott az immunológia oktatásában. Az ünnepeltet méltatva leszögezte, hogy mindig nagy tisztelettel fordult az elődök felé, fontos számára a társadalmi szerepvállalás, és elindította az Eduvital Nonprofit Egészségnevelési Társaságot.

Az Általános Orvostudományi Kar dékánja, dr. Hunyady László elsősorban az ünnepelt oktatási tevékenységét méltatta. Emlékeit felidézve elmondta, dr. Falus András mindig képes volt arra, hogy az egyéni vagy csoportérdekein felülemelkedve az egyetemi, illetve kari érdekeket helyezze előtérbe. „A kartársak irigysége a tudós egyetlen földi jutalma” – idézte Szerb Antal szavait, majd leszögezte, dr. Falus Andrásnak nem sok irigység jutott személyiségének köszönhetően. Hozzátette, az egyetemi tudósoknak a hallgatók elismerése is jutalmat jelent, amiből viszont a visszajelzések alapján bőven jutott az ünnepelt számára.

A Szegedi Tudományegyetemről dr. Szél Márta a Magyar Immunológiai Társaság nevében szólt dr. Falus Andráshoz, dr. Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes pedig az egyetemet képviselve gratulált az ünnepeltnek.

Dr. Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevében is köszöntötte dr. Falus Andrást. Közös személyes és szakmai emlékeiket diavetítéssel elevenítette fel, továbbá hangsúlyozta, hogy az ünnepelt két legfontosabb tulajdonsága a segítőkészség, valamint a nyitottság. Hozzátette, hogy dr. Falus András tudományos munkája mellett fest, verseket ír, 13 unokája van, és mind szakmai, mind magánéletében erős támaszt kapott feleségétől, családjától.

A tudományos ülésen dr. Falus András tanítványai – dr. Igaz Péter, a II. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, valamint dr. Pós Zoltán és dr. Wiener Zoltán, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet adjunktusai – tartottak tisztelgő előadásokat.

 „Az öregedésben az a jó, még inkább kellemes, hogy nem te vagy immár a főszereplő, nem kell főhősnek lenned, az életedet másodszereposztásban játszhatod (…). Több időd marad kis délutáni sétára. Utána talán egy mozi. Kávézás, sok tejjel. Vagy otthon olvasgatni. (…) Nem vagy boldog, mint hajdan, de nyugalom van. Körülötted is, benned is” – idézte dr. Falus András a köszöntéseket fogadva Esterházy Péter szavait, és köszönetet mondott a szervezésért dr. Buzás Editnek, valamint minden múltbeli, jelenlegi és jövendőbeli munkatársának a jelenlétükért.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.