A hazai felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem nyerte el a legnagyobb támogatást – 1 311 604 eurót, vagyis mintegy 390 millió forintot – az Európai Unió Horizont 2020 (H2020) kutatási, fejlesztési és innovációs keretprogramjában – derül ki az Európai Bizottság félidei értékeléséből, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is közzétett. Eddig összesen több mint 140 millió eurót, azaz több mint 42 milliárd forintot nyertek el a hazai intézmények és vállalkozások a program keretében. A források 33 százaléka került felsőoktatási intézményekhez.

A Semmelweis Egyetemen nyolc nyertes H2020-as projekt zajlik 2020-ig: a 65 év feletti populáció másodlagos szív-és érrendszeri megbetegedéseinek megelőzése (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika); innovatív betegségmenedzsment-rendszer kialakítása rezisztens skizofréniában szenvedő betegek számára (Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika); betegközpontú, megelőzés-orientált orális egészségügyi modell létrehozása (Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika); mátrix glikánok mint többfunkciós patogenetikai tényezők és terápiás célpontok a rákkutatásban (I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet); a molekuláris medicina magyar kiválósági központjának létrehozása (Általános Orvostudományi Kar); személyre szabott rákgyógyítás modell-alapú optimális robusztus szabályozó algoritmus segítségével (I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet); extracelluláris vezikulák célzott kutatása az egészség és betegség javára (Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet); a táplálkozás és az életstílus hatása az impulzív, kényszeres és a külső viselkedésre (Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika).

Az uniós tagállamok között hazánk a 18. helyen szerepel a H2020 keretprogram költségvetéséből elnyert támogatásokat tekintve. A Horizont 2020 források 34 százaléka vállalkozásokhoz, 33 százaléka felsőoktatási intézményekhez, 26 százaléka pedig kutatóintézetekhez kerül. Az egyetemek közül az elnyert támogatások nagysága alapján a Semmelweis Egyetem, míg a támogatott projektek száma szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll a vezető helyen. A „Részvétel szélesítése programban” Magyarország a 3. legjobb helyen áll (22,5 millió euró), ebben komoly szerepe van a Semmelweis Egyetem részvételével támogatást nyert Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) projektnek is.

A jelentés kiemeli Magyarország eredményeit az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) legkiválóbb felfedező kutatásokat ösztönző pályázatain, mivel a hazai kutatók ebben a programban több támogatást nyertek el, mint amennyi a nemzeti KFI ráfordítások alapján a többi országgal összehasonlításban arányos lenne. Az ERC pályázatok révén 2007 és 2017 között, vagyis az FP7 és a Horizont 2020 keretprogram időszakában összességében 61 hazai szervezet mintegy 82 millió euró támogatást nyert el, ami az EU13 (az újonnan csatlakozott országok, köztük hazánk) országai által elnyert összes forrás 40 százalékát jelenti. Ebből a H2020 program keretében 23 millió eurót, azaz mintegy 6 milliárd forintot nyertek eddig a magyar kutatók.

A magyar pályázók a támogatási forrásból a legtöbbet az információs és kommunikációs technológiák (16 millió euró), az élelmezésbiztonság, a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás (15 millió euró), továbbá az intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés (9,9 millió euró) témában nyerték. A 6. helyen (8,2 millió euró) az „Egészség, demográfiai változások és jólét” alprogram áll.

HBO
Forrás: NKFIH
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.