Több kollégiumban, a Testnevelési és Sportközpontban, valamint a Központi Könyvtárban is kiépült, illetve erősödött a wifi, és nőtt az elektronikusan elérhető szolgáltatások száma a HASZNOS Projekt keretében alakult „Fejlesztési munkacsoportok” eredményeinek köszönhetően. A Neptun és a Moodle rendszerrel kapcsolatban is folynak a fejlesztések. 

A HASZNOS Projekt keretében alakult „Fejlesztési munkacsoport” mind három területe kézzel fogható, a hallgatói elégedettséget növelő eredményekkel zárja a 2016/2017-es tanévet.  A második negyedévben a Kollégiumok Igazgatósága több kollégiumban kiépítette, illetve megerősítette a wifi hálózatot. Energiatakarékossági intézkedések keretében új, energiatakarékos ipari mosógépek beszerzése kezdődött meg a négy kollégium számára, illetve világításkorszerűsítés is folyamatban van.  Az igazgatóság a saját honlapját a hallgatói igények alapján bővítette, több elektronikus űrlapot is indított a felületen. Így például online lehet beadni a nyári, valamint a végzős hallgatók elhelyezési kérelmeit, és szintén online jelenthetik be a kollégisták a karbantartási igényeiket. Dr. Godó Ferenc igazgató a projektvezetői ülésen kiemelte, hogy nagyban nőtt a hallgatói elégedettség a kollégiumokkal kapcsolatban az elmúlt időszakban, amihez a HASZNOS Projekt keretében megvalósuló fejlesztések is hozzájárultak.

A Testnevelési és Sportközpont, Sporttelep májusban szintén kiépítette a Sportközpont területén a wifi hálózatot. A fejlesztést az indokolta, hogy testnevelés órákon való hallgatói jelenlétet a Sportközpont online jegyzi és vezeti, így most már a hallgatók a helyszínen ingyenes wifi segítségével ellenőrizhetik is a saját hiányzásaik számát. Folyamatos a munka a Zágrábi úti sporttelepre tervezett új sportközponttal kapcsolatban is. Várszegi Kornélia, a Sportközpont vezetője beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem Vízilabda Klub Sportegyesület (VKSE) benyújtotta a pályázatot a szükséges TAO források lehívására a Magyar Vízilabda Szövetséghez. Ezzel párhuzamosan készülnek az uszoda részletes szakmai tervei is.

A Központi Könyvtárban szintén a wifi hálózat megerősítése volt a második negyedévi fejlesztések egyik fókusza. Emellett az épülettel kapcsolatos hibabejelentéseket, karbantartási igényeket, észrevételeket pl. kiégett világítótest,  egy online rendszer (Facility Management)  segítségével tehetik majd meg a látogatók. A rendszer véglegesítése megtörtént, a tesztelési időszak után már szeptembertől használható  a Könyvtár honlapján keresztül.

Az E-Learning és Digitális Tartalomfejlesztő Igazgatóság megkezdte az egyetemi e-learning rendszer hátterét adó Moodle mobilalkalmazás implementálását a Semmelweis Egyetemre. Dr. Kokovay Ágnes elmondta, hogy az Informatikai Igazgatóság és az Általános Orvostudományi Kar támogatásával folytatják a márciusban a HASZNOS Projekt keretében megkezdett munkát. A biztos szerverműködtetéshez szükséges szoftver beszerzése folyamatban van és már több, a Moodle rendszer működését bemutató oktatói és hallgatói tartalom is elkészült.

A hallgatókat érintő eljárások egyszerűsítését végző munkacsoport a Neptun fejlesztéséért felelős munkacsoporttal közösen a Neptun tanulmányi rendszert és az egyetemi iktatórendszert kiszolgáló Poszeidon összehangolásán dolgozik az elektronikus nyomtatványkezelés kialakítása érdekében.

Sági Zenina

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.