A szem gyulladásos betegségeivel kapcsolatos ismeretekbe nyertek betekintést a Magyar Szemészeti Műtősnők, Szakdolgozók XVIII. Országos Továbbképző Ülésének résztvevői. A Szemészeti Klinika 18 évvel ezelőtt karolta fel a szakdolgozók – műtősnők, asszisztensek, ápolók – szabadon választható szakmai továbbképzését. A május 12-i országos továbbképzésen már csaknem 400 résztvevő volt jelen a Nagyvárad téri Elméleti Tömb Dísztermében – ismertette dr. Nagy Zoltán Zsolt, a klinika igazgatója. A továbbképzésen eleinte műtéttani témákkal foglalkoztak, majd általános szemészeti megbetegedések is bekerültek a tematikába. A szervezési feladatokat a mindenkori klinikaigazgató, illetve a főműtősnő, Fenesi Teréz vállalja, a résztvevők pedig az ország szemészeti profilú ellátóhelyeinek vezetői, főnővérei és az általuk delegált szakdolgozók.

Az idei évben a szem elülső, belső és hátsó részeit érintő gyulladásos megbetegedésekről (uveitis) esett szó. A nyitó előadást dr. Nagy Zoltán Zsolt tartotta, aki a szem anatómiájáról, betegségeiről beszélt, emellett a rendezvényen szó esett a Magyarországon nemrég engedélyezett, és jelenleg csak a budapesti és szegedi Szemészeti Klinikákon végzett modern kezelési eljárásról, a biológiai terápiákról dr. Módis László, a Debreceni Egyetem docensének előadásában. Dr. Géhl Zsuzsanna, a Szemészeti Klinika tanársegédje a herpeszes eredetű uveitisekről tartott prezentációt, dr. Szepessy Zsuzsanna adjunktus a reumatológiai kórképekhez kapcsolódó szemgyulladásokról szólt, a gyermekkorban fellépő betegségekről dr. Constantin Tamás, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa beszélt. Dr. Süveges Ildikó professor emerita a kutyáktól, macskáktól elkapható fertőzésekről ejtett szót, végül az egészségügy hatékony kommunikációs stratégiáról hallgattak meg egy prezentációt a résztvevők dr. Baji Ildikó, az Egészségtudományi Kar Családgondozási Módszertani Tanszék főiskolai docensének előadásában. Dr. Nagy Zoltán Zsolt hozzátette, hogy a szakdolgozók számára – akik sok esetben elsőként találkoznak a betegekkel – különösen fontos ismeretet jelent a helyes kommunikáció, illetve a betegek személyiségtípusainak ismerete, és az ahhoz való alkalmazkodás.

Az akkreditált továbbképzés résztvevői egy tesztlap kitöltése után kaphatják meg a részvételről szóló igazolást. A rendezvényen kiállítók is részt vettek, akik a szakdolgozók szempontjából fontos műszereket, ún. fogyóanyagokat, munkavédelmi eszközöket mutattak be.

Keresztes Eszter
Fotó: Széles Éva

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.