A Semmelweis – Az egyetem, ahol a múlt és a jövő találkozik című művészi igényességű, reprezentatív fotóalbumot a Magyar Könyvtárosok Egyesületének kérésére mutatta be dr. Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet (MATI) igazgatója és Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatója, valamint Kaszta Dénes grafikus (Arkas Design) a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében.

Kovács Eszter igazgató, a könyv főszerkesztője röviden beszélt arról, hogy a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság (KRI) milyen szerepet tölt be a Semmelweis Egyetem életében, kiemelve elsősorban a kommunikációs feladatokat. Majd rátért arra, miként merült fel az ötlet, hogy a hagyományoktól eltérően egy reprezentatív fotóalbumon keresztül mutassák be az egyetem tevékenységét és történetét. Meglátása szerint a fotók gyakran jobban megragadják az egyetemi élet mindennapjait, mint az általában használt szöveges brossúrák. Az album időtálló és átfogó képet ad az egyetem minden főbb tevékenységéről, bemutatva a hagyományokat és a modernitást egyaránt. Elmondta, hogy négy fotós többszáz képe közül, több fordulóban választották ki azt a 150 fényképet, mely bekerült a mintegy 100 oldalas, angol-magyar nyelvű, reményeik szerint időtálló kiadványba.

Kaszta Dénes a könyv tipográfiájáról és grafikai elemeiről beszélt elsősorban. Elmondta, hogy a választott grafikai kettősséggel, a többi között a két betűtípussal az egyetem stabilitását, történelmi jelentőségét kívánta hangsúlyozni, a letisztult formák  és a színvilág pedig a jelen kor kihívásainak enged teret. A papírborító alatt a keménytáblás borítón fehér alapon fehéren jelenik meg a cím, csak a formalakk, ami kiemeli a betűket a borító felületéből. Így az olvasó már akkor érzi, hogy valami egészen különleges élményben lesz része, mikor még csak épp kézbe veszi a könyvet – engedett bepillantást a tervezés hátterébe a könyv design-ját megtervező, tördelését, nyomdai előkészítését végző grafikus.

Dr. Gazda István, a kiadványban szereplő orvosszemélyiségekről beszélt, az albumot ugyanis az egyetem számára fontos, orvostörténelmi jelentőségű személyiségek korhű felvételekkel illusztrált bemutatása is színesíti. Dr. Gazda István szólt arról is, hogy véleménye szerint az album jó alap, melyre érdemes építkezni, akár akkor is, mikor a Semmelweis Ignác 200. születésének évfordulójára készülő műveket tervezik. A MATI igazgatója úgy fogalmazott: 2018-ban minden szakmai műhelynek meg kell hajolnia a Semmelweis Egyetem és Semmelweis Ignác nagysága, a múlt orvostudósai előtt. Kitért arra is, hogy a tavalyi Semmelweis emlékév keretében intézménye négy Semmelweis Ignáccal kapcsolatos kiadvány jelentetett meg.

A Semmelweis Album szerkesztője Tóth-Szabó Szilvia volt, míg a képszerkesztője Kovács Attila, a KRI fényképésze. Az egyetemtörténeti részek szakmai lektorálását dr. Molnár László, az egyetem Központi Levéltárának vezetője végezte.

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem,
Konyvfesztival.com

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.