Több mint száz, az alapkutatás, a konzervatív orvostudomány és az operatív szakmák körébe tartozó tudományos előadás hangzott el a XXII. Korányi Frigyes Tudományos Fórumon (KFTF) a Korányi Frigyes Szakkollégium szervezésében. A kétnapos rendezvény célja, hogy előadási lehetőséget nyújtson fiatal kutatók, klinikusok, gyógyszerészek, tudományos diákköri (TDK) munkában részt vevő hallgatók számára, elősegítve ezzel a tudományágak közötti együttműködést.

A 2017-es KFTF-et megnyitó beszédében dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes elmondta, az elmúlt évek során küllemében is megújult szakkollégium megjelenésével is igazolja az itt zajló tudományos teljesítményt. Hozzátette, a 22. tudományos fórum az elhangzó mintegy 100 előadással és angol nyelvű szekcióval már önmagában is mértékadónak számít, és immár hagyományosan a TDK Konferencia és a PhD Tudományos Napok között helyezkedik el az évi rendszeres tudományos események között. Dr. Bagdy György kiemelte, a KFTF a multidiszciplináris területek bemutatására is lehetőséget ad. A rendezvény szellemisége és a munka, amit a szervezők – akik maguk is a kollégium tagjai – végeznek, az egész egyetem számára nagyon fontos – hangsúlyozta a rektorhelyettes, aki minden közreműködőnek köszönetet mondott.

A fórum nyitó előadását dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója tartotta „A vese kórfolyamatainak vizsgálata. Mesterek-Pályatársak-Tanítványok” címmel. Saját szakterülete, a transzplantált vese hosszú távú működését befolyásoló faktorok vizsgálatának fontosabb állomásain keresztül mutatta be mentorai (Dr. Tulassay Tivadar, dr. Uwe Heemann), pályatársai (Dr. Hamar Péter, dr. Müller Veronika, dr. Ondrej Viklický, dr. Jens Lutz) és tanítványai (Dr. Fekete Andrea, dr. Rusai Krisztina, dr. Prókai Ágnes) szerepét a kutatásokban. A rendezvényen zsűriként is részt vevő dr. Szabó Attila előadásából kiderült, hogy sokéves, különféle módszerekkel és technikai háttérrel többszörösen is sikerült bebizonyítani többek közt a nembeli eltérések immunszupresszív terápiára való hatását a szervátültetések során. Hangsúlyozta, az eredményekhez hozzájárultak a mesterei, munkatársai és tanítványai, valamint a nemzetközi tudományos színtéren – Németországban és az USA-ban – szerzett tapasztalatai és ismeretségei. Előadása végén praktikus tanácsokat adott a fórum résztvevőinek. Szavai szerint a tudományos munkában elért sikerek titka, hogy a kutató jól válasszon mestert, a pályatársaiban ne versenytársat, hanem együttműködési lehetőséget lásson, tanítványainak adja tovább a tisztességgel végzett munka örömét, és úgy szolgálja őket, hogy később belőlük is mester válhasson.

A XXII. KFTF programjában a konzervatív orvostudomány (nőgyógyászat, urológia, fül-orr-gégészet, gyermekgyógyászat, kardiológia, magatartástudományok, radiológia), az alapkutatás (patológia, mikrobiológia, élettan, kórélettan, biokémia, bioinformatika), az operatív szakmák (sebészet, ortopédia) területéről egyaránt elhangzottak előadások.

A 2017-es tudományos fórum díjazott előadóinak listáját az ide kattintva lehet letölteni.

Keresztes Eszter
Fotó: Karancsi Rudolf

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.