Johann Sebastian Bach 332. születésnapján a Semmelweis Egyetem egykori hallgatói, tanárai támogatásának köszönhetően klasszikus hangzású orgonát avattak fel a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) megújult Dísztermében. Az orgonán az Alumni Igazgatóság által szervezett est keretében elsőként Varnus Xavér orgonaművész játszott zenésztársai, Barcza-Horváth József és Czirják Tamás kíséretében. Az elsősorban egyetemi polgároknak szóló koncert bevételét a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára ajánlották fel a szervezők.

A klasszikus hangzású és értékes Hammond orgona beszerzésének ötlete dr. Blazsek Józseftől származik. Az Orálbiológiai Tanszék docense köszöntőjében elmondta, a Semmelweis Tavaszi Fesztivál kapcsán fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy az egyetem falain belül lehetőséget adjanak a fiatal tehetségeknek, így indult el az E-galeri 2015-ben. A NET Dísztermének felújítása adta az ötletet egy klasszikus orgona elhelyezésére, amit 14 támogató segítségével sikerült megvásárolni, és újabb lehetőségeket jelent az egyetem saját rendezvényeinek színesítésére, illetve komolyzenei koncertek, jótékonysági estek rendezésére – mondta dr. Blazsek József. A docens szólt róla, az orvosi pályára készülőknek és az azt gyakorlóknak azért is fontos művészeti ág a zene, mert annak alapja az egymásra figyelés, a gyógyító munka pedig szintén az empátiára épül. Ismertette, a Bach születésének 332. évfordulójára eső koncerten való fellépést ingyenesen elvállaló Varnus Xavér ötlete volt, hogy az este adománygyűjtéssel is kiegészüljön, a leukémiás gyermekek vér-transzplantációjának támogatását pedig dr. Blazsek József javasolta.

Az egyetem vezetése nevében dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes vette át ünnepélyesen az orgonát. A hangversenyt megnyitó beszédében elmondta, a NET közel 50 éves története alatt sok dolog történt az épület falai között, példaként említette az olyan rendezvényeket, mint a lépcsőfutás, a Tudás Útja futóversenyek és az E-Galeri műhelykoncertek. Reményét fejezte ki, hogy az orgonaavató jótékonysági koncert az adományozás intézményen belüli szellemét és hagyományát erősítheti. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy 10 évvel a Művészetek Palotája orgonájának felavatása után Varnus Xavér vállalta a hangszeren való játékot. Dr. Bagdy György köszönetet mondott az orgona megvásárlását támogatóknak, az est fellépőinek és szervezőinek, valamint a jegyvásárlással a beteg gyerekeket megsegítő vendégeknek.

Az este jegybevételéből származó támogatást a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviseletében dr. Kriván Gergely elnök és dr. Rényi Imre, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa vették át. Dr. Kriván Gergely ismertette, a hálózat 1971 óta működik, és a példamutató nemzetközi szakmai és emberi kezdeményezésnek köszönhetően mára  a leukémiás gyermekek gyógyulási esélye 90 százalékra nőtt. Dr. Rényi Imre reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés példaértékű lesz, és a jövőben sok nehéz helyzetű betegen tudnak adományokkal segíteni. Hozzátette, a gyermekek testi és lelki gyógyulása sokszor olyan technikai követelményeket kíván, amelyeket a hasonló felajánlások nélkül szinte lehetetlen lenne megvalósítani.

Az Alumni Igazgatóság és az egyetemi polgárság képviseletében dr. Oláh Dániel igazgató emléklapot adott át az orgona megvásárlását támogató dr. Blazsek József, dr. Breier Anna, dr. Breier László, dr. Farkasdi Sándor, dr. Fülöp Papp Márta, dr. Gyulai-Gaál Szabolcs, dr. Lohinai Zsolt, dr. Kádár László, dr. Jász Máté, dr. Hegedüs Károly, dr. Horváth D. József, dr. Tímár József, dr. Vág János, valamint Varnus Xavér számára.

Az orgona felavatása előtt egy transzplantáción átesett, mára gyógyult művész, Szél Levente játszott klarinéton a beteg gyermekek nevében. Varnus Xavér, valamint zenésztársai, Barcza-Horváth József, Czirják Tamás Bach-átiratokat és egyéb zenei meglepetéseket adtak elő – az orgonaművész szavai szerint teljesen improvizatív módon.

Keresztes Eszter
Fotó: Adrian Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.