Ünnepélyes keretek közt köszöntötték dr. Szende Béla professor emeritust, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet volt igazgatóját, egyetemi tanárát 80. születésnapja alkalmából. A professzort kollégái és volt tanítványai méltatták, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy elévülhetetlen értékeket teremtetett a patológia területén.

rs55937_ka-20161124-img_3654-scrA születésnapok lehetőséget adnak arra, hogy lerójuk tiszteletünket az elődök előtt, akiknek az egyetem jelenlegi érdemeit is köszönhetjük – mondta a Semmelweis Egyetem vezetésének nevében dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Dr. Szende Béla életpályájából kiemelte többek közt, hogy ő fektette le a digitális patológia alapjait. Hozzátette azt is, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatójaként ápolta elődei örökségét azzal, hogy összegyűjtötte az intézet történetét.

A hallgatók számára iránymutató, a múltat és az orvostörténelmet, a korábbi kollégák teljesítményét értékelő és elismerő alkotás – értékelte dr. Szende Béla és Szabó Katalin Aere Perennius – Ércnél maradandóbb című könyvét dr. Papp Zoltán. Az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika volt igazgatója emlékeztetett arra, hogy a 2013-ban megjelent kötet olyan magyar orvosok életútját dolgozza fel, akiknek a nevéhez valamilyen nevezetes felfedezés kapcsolódik, köztük pl. Semmelweis Ignác, Szent-Györgyi Albert vagy Kaposi Mór. Dr. Szende Béla elmélyült hisztopatológus, elkötelezett klinikopatológus, született pedagógus, a Magyar Orvosi Kamara etikusa, jó barát, akire társai és barátai mindenkor számíthattak – vélekedett.

A dr. Szende Béla jegyezte patológiai és a dr. Romics Imre-féle urológiai felfedezések számos kongresszuson és tanulmányban egymás mellett, egymást támogatva, gyakran mérföldkövet jelentő tudományos eredményként tudtak megjelenni – idézte fel dr. Bánfi Gergely, az Urológiai Klinika egyetemi tanársegédje, aki a klinika, valamint dr. Romics Imre egyetemi tanár, volt igazgató nevében is köszöntötte a 80 éves professzort.

rs55920_ka-20161124-img_3718-scrDr. Tompa Anna, a Népegészségtani Intézet volt igazgatója elmondta, patológusként sokat köszönhet az ünnepeltnek, aki segítette kísérletes munkái elindítását. A professor emerita néhány személyes élmény és közös munka felidézése után egy Hérakleitosz-idézettel köszöntötte a professzort: „Minden nap megszűnik valami, amiért az ember szomorkodik, de mindig születik valami, amiért érdemes élni és küzdeni.”

Nagy szerencsémnek tartom, hogy egykori tanáromnak munkatársa lehetek, együtt dolgozhatunk a Magyar Orvosi Kamarában – fogalmazott dr. Gerle János, a Fogpótlástani Klinika egyetemi adjunktusa. Hozzátette, a szakma erkölcsi, etikai tisztaságát megőrizni nehéz feladat, az erről szóló vitákban dr. Szende Béla mégis mindig képes volt higgadtan érvelni bizonyítva, hogy kérdéses helyzetekben nem a hangerő, hanem a szakmai felkészültség dönti el, kinek van igaza.

Szabó Katalin, az Aere Perennius – Ércnél maradandóbb című könyv társszerzője felidézte, dr. Szende Bélával az „Eleven tanulság. A kórbonctantól a patológiáig” elnevezésű 2009-es kiállítás összeállításakor találkoztak, ám leszögezte, a professzornak már akkor is volt tapasztalata történeti munkák terén, hiszen 1976 óta publikál ebben a témakörben, illetve rendszeresen tart előadásokat az Európai Patológus Társaság tagjaként.

rs55909_ka-20161124-img_3754-scrIsten egyik legnagyobb adománya az idő, és annak a lehetősége, hogy abban valami hasznosat hozzunk létre, hogy az idő ne csak múljon, hanem teljen is – mondta a 80 éves professzor hozzátéve, az 57 éve tartó pályafutására visszatekintve a legnagyobb örömnek a fiatalok oktatását tartja. Dr. Szende Béla röviden összefoglalta a diagnosztikus és kutatómunkával kapcsolatos legfontosabb eredményeit, kitérve például a kísérletes májkárosodás krónikus formájának tanulmányozására, illetve arra, hogy a humán patológia terén elsőként írta le a PVC porbelégzés által kiváltott kórképet. Mint mondta, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet munkatársaira családtagként tekint, ezért születésnaposként saját eddig megjelent cikkeinek gyűjteményével ajándékozta meg az intézetet, illetve annak könyvtárát – oktató szándékkal.

Dr. Szende Béla nem csak az orvostörténelem nagy tudója, de egyben olyan tanár is, aki máig oktat, és aki nélkül a német nyelvű oktatást szinte el sem lehet képzelni – hangsúlyozta a születésnapi ünnepség zárásaként dr. Matolcsy András intézetigazgató.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.