„A múltat a jelennel, a jelent a jövővel mi is köthetné jobban össze, mint a Semmelweis Egyetem negyed évszázada fennálló, hallatlanul népszerű Baráti Köre?” – áll dr. Szél Ágoston rektor előszavában a szervezet munkáját bemutató, nemrég megjelent ünnepi kiadványban. A Semmelweis Egyetem Baráti Körének első negyedszázada az egyetemért című könyvet a Baráti Kör 2016-os Közgyűlésének keretein belül mutatták be.

rs56386_ka-20161130-ka__0611-scrA könyvbemutatón elhangzott köszöntőjében dr. Szél Ágoston rektor kifejezte reményét, hogy a Semmelweis Egyetemnek nem csak múltja és jelene, hanem ígéretes jövője is van. Felhívta a figyelmet a kötet címéből áradó optimizmusra, amely szintén azt sugallja, a társaság további negyedszázadokat lát maga előtt, amihez a rektor további sok sikert kívánt, köszönetet mondva dr. Monos Emil professor emeritus, a Baráti Kör elnökének munkájáért.

rs56369_ka-20161201-ka__0765-scrAz egyetem hivatalos szervezeti egységei – pl. klinikák, elméleti vagy gazdasági intézetek – elengedhetetlen részei az intézmény sikeres működésének és jó hírnevének – mondta dr. Szél Ágoston leszögezve, az egyetem életének ugyanakkor az olyan közösségek is fontos részei, mint a Baráti Kör. A rektor utalt a társaság széles körű tevékenységére, amellyel segítenek az intézményen belüli kapcsolatokat felerősíteni és egyben tartani. Kiemelte többek között, hogy a Baráti Kör tagjai munkájuk során rendszerezik és kézzelfoghatóvá teszik a közel 250 éves Semmelweis Egyetem történetét, ápolva a hagyományokat. Dr. Szél Ágoston szót ejtett azokról az előadásokról, amelyek az elmúlt 25 évben a társaság összejövetelein elhangzottak utalva rá, hogy ezek szinte minden, az egyetem életében fontos témakört érintettek már. Külön hangsúllyal emelte ki a társaság tevékenységei közül a Baráti Kör által alapított Doktorandusz Kiválósági Díjat, amellyel a Doktori Tanács minden évben két PhD-hallgatót jutalmazhat.

A Semmelweis Egyetem Baráti Körének első negyedszázada az egyetemért című könyv a Semmelweis Kiadó gondozásában jelent meg, dr. Molnár László, a Központi Levéltár vezetője és dr. Donáth Tibor professor emeritus szerkesztésével. A kötet többek között tartalmazza a Baráti Kör történetét, küldetését, eddigi tevékenységének összefoglalását, az egyetem történetének áttekintését, az 1956-os forradalom ide vonatkozó történéseit, valamint válogatást a Baráti Kör Semmelweis Egyetem újságban publikált írásaiból.

Keresztes Eszter
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.